© Shutterstock

2016 was op één na veiligste jaar voor vliegtuigreizen

Bij negentien vliegtuigongevallen wereldwijd zijn vorig jaar iets meer dan 320 mensen om het leven gekomen. Het jaar 2016 komt zo in de boeken als het op één na veiligste jaar voor vliegtuigreizen, zowel inzake het aantal ongevallen als wat betreft het aantal dodelijke slachtoffers. Dat blijkt uit cijfers van het Aviation Safety Network (ASN) uit Nederland. Het Duitse Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JADEC) komt tot gelijkaardige cijfers.

belga

JACDEC spreekt van 321 doden na vliegtuigongevallen, terwijl ASN afklopt op 325 dodelijke slachtoffers. Van de 19 ongevallen vonden er 11 plaats met passagiersvliegtuigen. Wereldwijd zijn er in 2016 naar schatting ongeveer 35 miljoen passagiersvluchten uitgevoerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 3,2 miljoen vluchten leidt tot een ongeval met dodelijke afloop, stelt ASN.

Het zwaarste vliegtuigongeval van 2016 vond eind november plaats, toen een vliegtuig van de Boliviaanse maatschappij LaMia in de bergen in de buurt van de Colombiaanse stad Medellin neerstortte door brandstoftekort. Bij de crash kwamen 71 mensen om het leven, onder wie 19 leden van de Braziliaanse voetbalploeg AF Chapecoense.

In mei kwamen 66 mensen om toen een vliegtuig van EgyptAir neerstortte in zee, en in maart vielen 62 doden bij de crash van een toestel van luchtvaartmaatschappij flydubai dat zich opmaakte om te landen op de luchthaven van Rostov aan de Don, in Rusland. Op plaats vier in de lijst van zwaarste vliegtuigongevallen van 2016 komt de crash van een Pakistaans vliegtuig nabij de stad Havelian begin december (48 doden).

Sinds1997

Volgens de gegevens van ASN, die teruggaan tot 1946, kwamen er alleen in 2013 minder mensen om het leven bij vliegtuigongevallen (toen waren het er 265), terwijl er alleen in 2015 minder vliegtuigen crashten (16). Dat jaar vielen er echter wel 560 doden."Het gemiddeld aantal vliegtuigongevallen gaat sinds 1997 gestaag naar beneden, voor een groot deel dankzij voortdurende inspanningen van internationale luchtvaartorganisaties om de veiligheid te verbeteren", stelt ASN-topman Harro Ranter in een persbericht.

NIET TE MISSEN