© BELGA

Umicore krijgt ruim 2 miljoen euro schadevergoeding voor diefstal edelmetalen

Materiaalgroep Umicore krijgt ruim twee miljoen euro schadevergoeding van zeven beklaagden. Vier van hen werkten bij het bedrijf en stalen 90 kilo aan verwerkte edelmetalen. Drie andere beklaagden maakten zich schuldig aan heling.

JBS

Abdelhafid A., Mohamed E.H., Hamza S. en Osman Ö. werkten op een afdeling binnen Umicore waar edelmetalen verwerkt worden tot een zwart poeder. Tussen januari en juli van 2013 werd negentig kilo van dat goedje ontvreemd. Het werd uit de filters verwijderd - in die ruimte hingen geen bewakingscamera’s - en in rugzakken naar buiten gesmokkeld.

Het onderzoek leidde naar het viertal. Mohamed E.H. hield toezicht op het verwerkingsproces. Hij had de diefstal dus wel moeten opmerken, wat hij ontkende. Mohamed E.H. was in de nacht van 19 op 20 juni 2013 ook samen met Hamza S. gefilmd, terwijl ze met twee rugzakken naar de kleedkamers trokken, maar er met slechts één weer naar buiten kwamen.

Ze werden gecontroleerd, maar hadden niets bij. De andere rugzak werd een dag later in de niet afgesloten locker van Osman Ö. teruggevonden, met daarin 25 kilo poeder. Bij Abdelhafid A. werden drie (lege) rugzakken teruggevonden.

Van de tien oorspronkelijke beklaagden, was Murat H. de enige die bekentenissen aflegde. Hij was de schakel tussen de dieven en Kareka B. en Robert M., die het poeder in Duitsland verkochten. Bij Murat H. werd 30 kilo aangetroffen.

De rechtbank veroordeelde zeven beklaagden tot twee jaar cel met uitstel en 1.800 euro boete. Een vermoedelijke tussenpersoon ging vrijuit wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank sprak ook twee vrouwen vrij. Ze werden verdacht van witwas omdat in hun kluizen respectievelijk 169.000 euro en 20.000 euro werd aangetroffen. De rechtbank vond het niet bewezen dat het om crimineel geld gaat.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio