© REUTERS

Foto’s van bloedbad in nachtclub Istanbul verspreid via sociale media: “Verheug je hierover, broeders”

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de nachtclub in Istanbul geclaimd. “Een heroïsche soldaat van het kalifaat heeft toegeslagen”, luidt het in een mededeling. Bij de aanslag kwamen 39 mensen, onder wie één Belg, om het leven.

mtm

“In voortzetting van de gezegende operaties die Islamitische Staat uitvoert tegen de beschermer van het kruis, Turkije, heeft een heroïsche soldaat van het kalifaat toegeslagen in een van de bekendste nachtclubs waar christenen hun afvallige feestdag vieren”, luidt het in de boodschap die door IS zelf op het internet werd verspreid.

© *

Aanslag toegejuicht

IS-aanhangers verspreiden ondertussen via sociale media foto’s die in de nachtclub na de aanslag gemaakt werden, en waarop de dode lichamen te zien zijn. De vrouwenlichamen hebben ze onherkenbaar gemaakt, die van de mannen niet. Allicht komen de beelden van Turkse nieuwssites. Ze maken zich vrolijk zich over de gruwel: “Verheug je hierover, broeders!”

Eerder meldden de Turkse kranten Hurriyet en Karar dat de dader die in de nacht van oud naar nieuw een bloedbad aanrichtte in nachtclub Reina in Istanbul, afkomstig is uit een Centraal-Aziatisch land. Vermoedelijk gaat het om Oezbekistan en Kirgizië.

Nog altijd op de vlucht

De dader, die nog altijd op de vlucht is, doodde net na middernacht eerst een agent en een man buiten de nachtclub alvorens met een automatisch geweer het vuur te openen op tientallen feestvierders binnen. 39 van hen kwamen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. In totaal waren er ongeveer 600 mensen aanwezig in de club.

Hij zou mogelijk ook deel uitmaken van dezelfde terreurcel van IS die in juni vorig jaar verantwoordelijk was voor de aanslag op de Atatürk-luchthaven. Daarbij vielen 45 dodelijke slachtoffers en ruim 230 gewonden.

Eerder verklaarde de verboden Koerdische verzetsbeweging PKK al niet achter de dodelijke schietpartij te zitten. “We zouden nooit burgers viseren”, aldus woordvoerder Murat Karayilan.

© AFP

Zoveelste aanslag

In Istanbul gold een zwaar terreuralarm tijdens de overgang van oud naar nieuw. Meer dan 17.000 agenten waren ingezet, verspreid over de hele stad.

De aanslag in de nachtclub is de zoveelste in de Turkse stad Istanbul. In januari stierven twaalf mensen, voornamelijk toeristen, toen bij een zelfmoordaanslag in het hartje van Istanbul. In juni werd een driedubbele zelfmoordaanslag gepleegd op de internationale Atatürk-luchthaven van de stad. Daarbij kwamen 45 mensen om. Half december vielen 41 doden en 166 gewonden toen twee bommen ontploften vlakbij het voetbalstadion in de stad. Onder de doden waren 30 agenten.

Afgelopen december plaatste IS nog een video online waarin te zien was hoe twee Turkse soldaten vermoord werden. Volgelingen werden in de video ook nog aangespoord om “Istanbul te veroveren”.

MEER OVER Aanslag nachtclub Istanbul