Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

AutosportDakar - Charly Gotlib 28ste Dakar

“Charme was er wat af”

De 57-jarige Charly Gotlib begint vandaag aan zijn 28ste Dakar. De voormalige winnaar en één van de Legends of Dakar start voor het tweede jaar op rij bij de vrachtwagens als corijder van de halfverlamde Spanjaard Albert Llovera.

mabe

De geboren en getogen Antwerpenaar heeft recht van spreken als het op het beoordelen van deze 39ste Dakar aan komt. “Ieder jaar hoor je mensen zeggen dat de Dakar die er aan komt de zwaarste uit de reeks is. Ik vind dat moeilijk te beoordelen. Iedere Dakar heeft zijn zwaartepunten, is een beproeving voor mens en materiaal. Positief is wel dat het navigeren aan belang heeft gewonnen. De voorbije jaren leek de Dakar meer en meer op een snelheidsrace en zo was de charme er wat af. Door de nieuwe regelgeving komen we een stap dichter bij het oorspronkelijke opzet.”

Wat deze editie betreft, verwacht de 57-jarige Gotlib opnieuw een slijtageslag. “We rijden noordelijker dan ooit. Er zijn vijf ritten in Bolivië waarbij we ritten afwerken op een hoogte van meer dan 3000 meter boven de zeespiegel, met zelfs een piekmoment tot net onder de 5000 meter. Om daar optimaal te kunnen presteren, moet je je kunnen voorbereiden op grote hoogte. Daar hadden we noch de tijd noch de mogelijkheden voor. Dus wordt het afwachten hoe we op die extreme omstandigheden zullen reageren. In dat opzicht lijkt de wedstrijd dit jaar extremer dan de andere jaren. Er zijn dan ook op het einde nog de verraderlijke duinenritten. Daar hebben we ons dit jaar wel op kunnen voorbereiden. Daar zullen we ons wel doorheen slaan. Albert Llovera is, ondanks zijn handicap, een meer dan degelijke rijder. Vorig jaar eindigden we 35ste. Nu hoop ik rond plaats 25 te eindigen.”