Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

Veldrijdenbaal - Thijs Aerts tweede door balkes van Sven Nys

“Ik zal hem er zeker over aanspreken”

Thijs Aerts kon gisteren niet wat zijn broer bij de profs deed: winnen. De jongste Aerts verlengde in Baal zijn abonnement op dichte ereplaatsen. Hij reed al voor de zesde keer in een maand naar een stek in de top vijf. De ‘balkjes van Nys’ deden hem de das om.

sks

De zegeteller van Thijs Aerts staat na vier maanden cross op amper één. Een zege die hij boekte in zijn allereerste wedstrijd van het seizoen in Vorselaar, op 17 september. Of al die ereplaatsen (drie keer tweede, één keer derde en nog twee keer top vijf) van de voorbije maand dan niet frustrerend zijn? “Uiteraard zou ik graag eens winnen. En net als in Loenhout had ik het gevoel dat er meer inzat. Maar gefrustreerd? Neen, dat is een groot woord.”

Al kon de jongere broer van Toon Aerts een vloek niet onderdrukken. Het zag er in Baal dan ook lang goed uit. Aerts schoot het snelst uit de startblokken en had halfweg cross een voorsprong van twintig seconden op wereldkampioen Eli Iserbyt. “Op geen moment heb ik gedacht dat de buit al binnen was. Integendeel. Toen de kloof wat kleiner werd, heb ik er bewust voor gekozen om Eli terug te laten komen.”

In een spannende strijd om de zege moest Aerts de duimen leggen voor Iserbyt. De West-Vlaming maakte het verschil met een sprong over de balkjes. Opmerkelijk: om de spankracht in de wedstrijd te verhogen, verhuisden de balkjes dit jaar naar een strook op 200 meter van de finish. Op vraag van… Sven Nys, de manager van Aerts.

“Ik moet hem er toch eens over aanspreken”, vertelde de renner van Telenet Fidea Lions met een knipoog. “Dat springen is een werkpunt waar ik hopelijk volgend jaar wat meer aandacht aan kan besteden, want dit is echt wel een gemiste kans. Ik wist dat Eli daar zou springen en het verschil kon maken. Ik voelde me even sterk, maar vond nergens de ruimte om hem nog voorbij te gaan.”