© EPA

Tien meldingen van seksuele delicten tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen

De overgang van oud naar nieuw is in de Duitse stad Keulen een pak rustiger verlopen dan een jaar geleden, toen er honderden klachten werden ingediend over aanrandingen. Volgens de Keulse politie kon dankzij “consequent optreden” van de 1.700 ingezette agenten gelijkaardige delicten vermeden worden. Er waren uiteindelijk tien meldingen van seksuele delicten; daar was er geen enkele bij van verkrachting.

“Er waren groepen van mensen die vergelijkbaar agressief waren” als vorig jaar, zei Jürgen Mathies van de politie van Keulen zondag. Opnieuw reisden honderden jonge Noord-Afrikanen naar de stad. Het grote verschil was dat de politie ditmaal consequent optrad, luidde het.

Zo werd de identiteit van 650 mensen gecontroleerd, aldus Mathies. Aan 190 mensen werd de toegang tot de feestzone in de stad ontzegd en 92 mensen werden in hechtenis genomen.

De politieman verzette zich tegen het verwijt dat de agenten aan “racial profiling” deden, dat ze met andere woorden een bevolkingsgroep viseerden. Het ging om het gedrag van de mannen, beklemtoonde Mathies. “In het merendeel van de gevallen moest er met mogelijke delicten rekening worden gehouden.” Er werden overigens ook Duitsers gecontroleerd, voegde hij toe.

Nu in het nieuws