© EPA

Erdogan: “Turkije zal deze vieze spelletjes niet toelaten”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal na de aanval op een nachtclub in Istanboel met tientallen doden de strijd tegen het terrorisme vastberaden voortzetten. Turkije zal al het nodige doen om de “veiligheid en de vrede van haar burgers te garanderen”, verklaarde Erdogan zondag.

Doel van de aanval was “chaos” te stichten, maar Turkije zal “deze vieze spelletjes” niet toelaten. Veeleer zal “tot het bittere einde” gestreden worden tegen de aanvallen van “de terreurorganisaties en de krachten daarachter”. Daarmee worden niet alleen gewapende aanvallen bedoeld, maar ook die tegen de economie, politiek en maatschappij.

© AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft Turkije zijn steun toegezegd in de strijd tegen het terrorisme. “Het is onze plicht vastberaden verzet te bieden tegen elke terroristische agressie”, schreef de Kremlinbaas zondag in een telegram aan zijn Turkse collega Erdogan. “Het is moeilijk zich een meer cynische misdaad voor te stellen dan de moord op burgers op het hoogtepunt van het nieuwjaarsfeest”, schreef Poetin volgens een mededeling van het Kremlin. Na een zwaar geschil wegens het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig in 2015 door Turkije hebben Moskou en Ankara weer toenadering gezocht.

MEER OVER Aanslag nachtclub Istanbul

Nu in het nieuws