PVDA start petitie tegen besparingsplannen bij De Lijn

Foto: BELGAIMAGE

PVDA start petitie tegen besparingsplannen bij De Lijn

Print
Antwerpen -

De PVDA is een petitie gestart tegen de plannen van De Lijn en voogdijminister Ben Weyts (N-VA). De uiterst linkse partij verzet zich tegen de besparingen bij de bus- en trammaatschappij en tegen de prijspolitiek.

Enkele weken geleden leidden uitgelekte plannen van De Lijn tot wrevel. In de plannen was sprake om de frequentie van enkele Antwerpse tramlijnen te verlagen tot het niveau van de zomerdienst, wegens een tijdelijk gebrek aan personeel. Na de ophef werden die plannen al snel opgeborgen, maar de PVDA wil druk op de ketel blijven zetten.

“Eerst de prijzen van de tickets verhogen en dan schrappen in de dienstverlening, dat kan niet blijven duren”, zegt Jos D’Haese, woordvoerder van de PVDA. “Wij laten dit dossier niet los”. De uiterst linkse partij start daarom vandaag online én op straat een petitiecampagne. Ze richt zich zo tot De Lijn en voogdijminister Ben Weyts (N-VA) om een kwaliteitsvolle en betaalbare openbare dienst te vragen.

“Wij, gebruikers en personeel van De Lijn, vinden dat er niet bespaard mag worden op openbaar vervoer. Wij hebben recht op betaalbare en kwalitatieve mobiliteit”. Zo begint de petitie die de PVDA dinsdag op de Rooseveltplaats, het knooppunt van veel Antwerpse tram- en buslijnen, start. “De Lijn toonde door het intrekken van het plan om ook in de winter trams volgens zomerdienst te laten rijden dat ze niet ongevoelig is voor druk van buitenaf”, zegt D’Haese. “Op deze manier willen we de druk dan ook verder opvoeren. De Antwerpenaar heeft recht op kwaliteitsvol en betaalbaar openbaar vervoer. Maar vandaag gaan we precies de omgekeerde richting uit”.

Drie eisen

In de petitie staan drie concrete eisen: geen afbouw van tram- en buslijnen (zowel in aantal als in frequentie), de beloofde aanwerving van 400 extra personeelsleden en de intrekking van de geplande tariefverhogingen (waaronder de stijging van 10% van het sms-ticket).

De petitie zal een maand lopen. Alle ingezamelde handtekeningen zullen aan minister Weyts overhandigd worden. De petitie is terug te vinden op http://antwerpen.pvda.be/petitie-de-lijn

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio