Of je het niet-officiële vuurwerk nu verbiedt of niet, knallen zal het toch

Foto: AFP

Standpunt

Of je het niet-officiële vuurwerk nu verbiedt of niet, knallen zal het toch

Print

In de laatste week van het jaar wordt traditioneel bij velen van ons de drang om vuurwerk in te slaan voor een knallende nieuwjaarsnacht elke dag groter. Is er vorige week in Mexico een vuurwerkmarkt ontploft met 36 doden en tientallen gewonden als gevolg? Jammer, maar helaas. En wat met de vele jaarlijkse meldingen van vernielingen, ongevallen, dierenleed en geluidsoverlast? Ach, één keer per jaar moet dat kunnen.

Dat denkt ook de politie, maar dan noodgedwongen. De ordehandhavers zouden waarschijnlijk liever helemaal géén vuurwerk met Nieuwjaar willen. Zeker niet in een land dat na de terreuraanslagen verkeert in alarmfase 3, waarbij zelfs de onschuldige explosie van een deskundig opgeblazen papieren zak al tot paniekreacties kan leiden.

Maar of je het niet-officiële vuurwerk nu verbiedt of niet, knallen zal het toch. Daarom gedogen veel gemeenten het in de nieuwjaarsnacht tussen twaalf en één. Elders, zoals in Sint-Niklaas, is het verboden en riskeren overtreders een GAS-boete tot 300 euro. Maar wie zou er op pad gaan om die overtreders op te sporen?

Het beteugelen van de gevaren van vuurwerk kan alleen maar preventief, via de reglementering van de verkoop. Volgens de Belgische wet mag elke koper maximaal één kilogram pyrotechnisch sas (dat is de eenheid voor springstof in vuurwerk) in zijn auto vervoeren. Die maatregel zou misschien enige zin kunnen hebben als ze ook in onze buurlanden van kracht zou zijn. Maar dat is niet zo. In Duitsland bijvoorbeeld kan je in sommige warenhuizen vuurwerk in onbeperkte hoeveelheden in je winkelkarretje proppen.

Met die wetenschap lijkt de beperking van onze wet vooral een pestmaatregel voor onze middenstanders. Zeker omdat online bijvoorbeeld in Polen nog veel explosiever en gevaarlijker materiaal kan worden besteld voor een appel en een ei.

Waar is Europa als de grensoverschrijdende samenwerking zich opdringt, zoals in dit geval? Nergens, blijkbaar. Volgens een rondvraag van onze redactie zou in de provincie Antwerpen de verkoop van vuurwerk zeker niet dalen in vergelijking met vorig jaar. In december mag die verkoop dan misschien wel wat minder zijn, omdat de consument weet dat er in die maand controles plaatsvinden. Maar dat verlies in omzet wordt ruimschoots gecompenseerd door een stijgende verkoop in oktober en november.

Laten we dus proberen om via sociale controle in onze eigen omgeving het aantal knallen te beperken. Wie weet kunnen we zo enkele levens redden.

Door Lex Moolenaar, Senior writer, brieven@gva.be

MEEST RECENT