© EPA

Aanslag Berlijn: Poolse vrachtwagenchauffeur uren voor aanslag neergeschoten

De Poolse chauffeur wiens vrachtwagen gekaapt werd om ermee in te rijden op de Berlijnse kerstmarkt, werd uren voor de aanslag in het hoofd geschoten. Dat meldt de Duitse krant Bild maandag.

De 37-jarige Lukasz Urban werd dood aangetroffen in de stuurcabine van zijn vrachtwagen met schot- en steekwondes. Daardoor ontstond het vermoeden dat hij aan het stuur zou hebben getrokken om te vermijden dat de vermoedelijke dader Anis Amri een nog groter bloedbad zou aanrichten.

Uit een autopsie is gebleken dat Urban op de dag van de aanslag tussen 16.30 uur en 17.30 uur in het hoofd werd geschoten, meldt de Duitse krant Bild. Pas rond 20 uur ‘s avonds reed de vrachtwagen in op de kerstmarkt in Berlijn. Volgens Bild is het mogelijk dat de Pool gewond maar nog steeds in leven was op dat moment.

Urbans vrachtwagen werd naar verluidt gekaapt toen hij staal aan het uitladen was aan een Berlijns warenhuis. De man had een vrouw en een tienerzoon.

Op de website Change.org werd een petitie die oproept om Urban het Kruis van Verdienste toe te kennen, de hoogste onderscheiding in Duitsland, al door meer dan 36.000 mensen ondertekend.

Amri werd vrijdag doodgeschoten door de Italiaanse politie in Milaan.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio