Oudste lederwinkel van ’t Stad breidt uit

Gisèle Vos en Alain Verpillat voor een van hun winkelruimtes en het aangrenzende pand waarmee zij hun zaak uitbreiden. Foto: Patrick De Roo

Oudste lederwinkel van ’t Stad breidt uit

Print
Antwerpen -

De Nieuwe Gaanderij tussen de Huidevettersstraat en de Korte Gasthuisstraat in hartje Antwerpen, mag dan al kampen met wat leegstaande winkelpanden, Gisèle Vos en haar zoon Alain Verpillat vinden het een uitstekende locatie. Zij gaan hun zaak, lederwinkel Riga, zelfs uitbreiden.

"Maar eerst doen we een grote uitverkoop. We hebben niet genoeg plaats om alles te stockeren tijdens de werken”, zegt Alain Verpillat. Hij is de vijfde generatie die de familiezaak uitbaat. Riga bestaat al sinds 1898 en is de oudste lederwinkel van de stad. Kort na de opening van de Nieuwe Gaanderij, 64 jaar geleden, nam de winkel er zijn intrek. Momenteel beschikken Gisèle Vos en Alain Verpillat over twee kleine winkelruimtes die tegenover elkaar liggen in het gangpad naar de Huidevettersstraat. “We hebben een aanpalende winkelruimte overgenomen zodat we een muur kunnen uitbreken en er een groot geheel van kunnen maken.” De werkzaamheden beginnen in februari.

“We hebben ons vast cliënteel. Daarom breiden we hier uit en niet op een andere locatie. Mensen weten ons te vinden en komen uit heel Europa voor onze lederwaren. We hebben zelfs klanten uit Israël.”

Maar dat is niet altijd zo geweest. “Toen de Nieuwe Gaanderij pas open was, draaide het hier niet zo goed”, zegt Gisèle Vos. “Een winkelgalerij was iets nieuws waar de Antwerpenaren aan moesten wennen. Pas toen onder meer Dries Van Noten hier zijn intrek nam, zijn de zaken echt beter beginnen lopen. Nu mogen we niet klagen. We zitten hier goed. Al het is hard werken. Als je dat niet kunt, kun je het hier vergeten.” Dat beaamt Alain Verpillat. “En iedereen kent hier iedereen. Dat is anders wanneer je winkel in een grote winkelstraat gevestigd is. Hier in de Nieuwe Gaanderij gaat het er heel gemoedelijk aan toe. Het is hier gezellig vertoeven.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio