© rr, JVDP, WH, DK

JAAROVERZICHT. Eten en drinken in Antwerpen: tien hotspots van 2016

In Antwerpen kan je goed eten en drinken, dat weten wij al lang, maar wat waren de hotspots van het afgelopen jaar? We lijsten er tien op.

il

Eindelijk overdekte food market in Antwerpen

© Wim Hendrix

© Patrick De Roo

Na steden als Madrid, Londen en Kopenhagen kan Antwerpen nu ook uitpakken met een overdekte food market. Mercado opende de deuren in oktober en lokte tijdens het openingsweekend al een massa volk. Het voormalige postgebouw op de Groenplaats blijkt de perfecte locatie te zijn. Of de food market een blijver is, is nog niet helemaal duidelijk. Het project wordt in 2017 geëvalueerd.

Veranda is back in town

© rr

Chef-kok Davy Schellemans verhuisde met zijn restaurant Veranda van de wijk Zurenborg naar de slachthuisbuurt. De verbouwing van een oud fabriekspand in de Lange Lobroekstraat sleepte langer aan dan verwacht, maar in februari konden Davy en zijn team opnieuw gasten ontvangen. Veranda werkt als vanouds met één menu, maar het restaurant werd uitgebreid met een walk-in bar waar je à la carte kunt genieten van gerechten uit het menu, speciaalbieren en natuurwijnen.

Black Smoke: Kasper Stuart doet het weer

© Jan Van der Perre

Uit de centrale toren van Stadsbrouwerij De Koninck in de Boomgaardstraat kwam in november witte rook met barbecuerestaurant Black Smoke. Het allernieuwste en prestigieuze project van horeca-ondernemer Kasper Stuart en BBQ-kampioen Jord Althuizen spreidt zich uit over drie verdiepingen met een bar, een restaurant en een dakterras. Black Smoke is een uitloper van de succesvolle zomerbar Smokey Jo’s Garage.

5 Flavors Mmei: Aziaat van het Jaar

© Jan Van der Perre

In januari verhuisden Kwai Lam Leung en Sim Ka Yee van Chinatown naar de Volkstraat op het Zuid. De oprichters van het bekende Chinese restaurant Fong Mei maken het nu ook waar in hun nieuwe zaak. Restaurantgids Gault&Millau bekroonde 5 Flavors Mmei in november met de titel ‘Aziaat van het Jaar’. Kwai Lam Leung is een meester in de authentieke Chinese keuken en ook bekend voor zijn dimsumspecialiteiten.

Gazet van Antwerpen opent eigen Kaffee

© rr

Ook Gazet van Antwerpen stond in 2016 achter (en voor) de toog. Omdat uw krant zijn 125ste verjaardag vierde, werd er een pop-upcafé geopend naast het operagebouw op de hoek van de Frankrijklei en de Rooseveltplaats. Een maand lang waren er muzikale optredens van onder anderen Jef Neve en Pieter Embrechts, comedy- en TEDx-avonden. Brouwerij De Koninck lanceerde er ook het Bier van A, waarvan de smaak mee bepaald werd door de lezers van Gazet van Antwerpen.

Savage Dining Lobster Bar: hippe kreeften

© rr

© rr

De trends uit New York, Londen en andere grootsteden waaien steeds sneller over naar Antwerpen. Zo opende in maart de eerste lobster bar in de Kaasstraat. Het coole interieur van Savage Dining werd ontwikkeld door het bekende Antwerpse designbureau Pinkeye. Bij Savage eet je kreeft als snelle hap of take away: proef van de lobster rolls, gourmet burgers of de traditionele gestoomde kreeft.

Culinair talent Dimitri Proost scoort met Dim Dining

© Jan Van der Perre

Dimitri Proost, de piepjonge (23) poulain van sterrenchef Johan Segers van ’t Fornuis, startte in april zijn eigen zaak in een klein, historisch pand in de Leeuwenstraat. De jonge, Japans geïnspireerde chef doet er helemaal zijn eigen ding en wordt door foodies geprezen als culinair talent. De kaart van Dimitri’s restaurant is trouwens bijzaak. Gasten kunnen kiezen uit zes, negen of twaalf gerechten, zonder dat ze weten wat het is.

Sail & Anchor brengt Britse keuken naar ’t Stad

© Dirk Kerstens

Michael Yates en Marijke Van haecke brachten in februari de Britse keuken naar Antwerpen. Op Zurenborg, in de Guldenvliesstraat, waar vroeger restaurant Veranda was gevestigd, openden ze Sail & Anchor. Geen Britse stiff upper lip, maar wel een Britse traditionele keuken. Elke zondag serveren ze een uitgebreide Sunday Roast, een stevige maaltijd met geroosterd vlees, aardappelen en groenten.

Vloeibare tapas in Bar Bijou

© Kioni Papadopoulos

Mixologisten Ben Belmans en Dieter Van Roy openden in maart hun Bar Bijou in de Graaf van Egmontstraat. Ze willen er vloeibare tapas aanbieden. De zogenaamde highballs, cocktails die gemaakt zijn met twee ingrediënten, serveren ze in kleinere glazen. Die zijn een derde kleiner dan elders, zodat mensen meer kunnen proeven. Bar Bijou heeft ook een stijlvolle rookkamer.

De Frieterij: van frietfiets tot vaste frituur

© Wim Hendrix

© Jan Van der Perre

Leonard Glazema, in een vorig leven crisismanager, opende in navolging van zijn frietvelo in november een ‘vaste’ frituur in de Boomgaardstraat. De Frieterij staat voor frietjes van topkwaliteit: handgesneden en met huisgemaakte sauzen en stoofvlees, en dito kaas-, garnaal- en groentekroketten. Een goeie tip na al die feestmaaltijden... Smakelijk!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER