VOC Neteland: “2016 was een rampjaar voor wilde dieren”

Foto: Hans Otten

VOC Neteland: “2016 was een rampjaar voor wilde dieren”

Print
Herenthout -

Het duurt nog een dikke week voor we 2016 mogen uitwuiven, maar het vogelopvangcentrum (VOC) Neteland spreekt nu al van een ‘annus horribilis’. “We vingen nooit eerder zoveel zieke dieren op.”

Het VOC Neteland in Herenthout ving dit jaar –tot en met donderdagmiddag- al 2.832 zieke of gewonde dieren op, en de teller loopt nog. “Het jaar duurt nog een week, maar we zitten nu al op meer dan 400 dieren méér dan in heel 2015. We vestigen dit jaar hoe dan ook een nieuw record”, zegt Mieke De Wit van VOC Neteland. Dat is allerminst reden om te vieren, al heeft dit fenomenaal stijgende aantal deels ook met de groeiende naamsbekendheid te maken.

“Sinds we op onze nieuwe locatie in de Langstraat zitten, hebben we niet alleen meer ruimte en opvangmogelijkheden, maar krijgen we ook meer aandacht in zowel lokale als nationale media. Het gevolg is dat alsmaar meer mensen aan ons denken wanneer ze een ziek of gewond dier vinden. Dat is op zich zeker een goede zaak.”

Merelziekte

Toch is dat maar een deel van de verklaring, want 2016 was op heel wat fronten niet bepaald een vreugdevol jaar te noemen. “Een rampjaar? Ja, eigenlijk mag je dat gerust zo noemen. Die merelziekte ten gevolge van het usutuvirus was daarin zelfs maar een verwaarloosbare fractie. Ik schat dat we een vijftigtal zieke merels met dit virus binnen hebben gekregen, die maken dat grote verschil niet. De laatste anderhalve maand krijgen we enorm veel roofvogels binnen. In de zomer behandelden we zowat 25 verzwakte kerkuilen, nu tellen in de laatste paar weken al zeker vijftien buizerds, maar ook sperwers en haviken.”

“De verklaring daarvoor is te zoeken bij het weer. Toen in de zomer alles hoorde te bloeien, stond alles blank. Jonge dieren die pas uit het ei waren gekomen, raakten ondervoed omdat het voedselaanbod door het slechte weer te klein was. Door het vele water waren er dan weer juist heel veel muggen, die ziektes zoals het usutuvirus bij merels of de pokken bij duiven en kippen overbrachten. En nu zitten we weer met een heel zachte winter. We krijgen hier nog altijd zieke of gewonde egels binnen, terwijl die in feite al aan hun winterslaap hadden moeten beginnen. De dieren geraken door het weer ontregeld. Ons moet je echt niet meer overtuigen dat er zoiets bestaat als de klimaatopwarming”, zegt Mieke De Wit met een schamper lachje.

Kosten

Al dat extra werk brengt ook veel extra kosten met zich mee. “Maar de subsidies stijgen niet mee. We kunnen hier wel rekenen op de hulp van zeker zestig actieve vrijwilligers, maar de voeding, de verzorgingsproducten, diensten door dierenartsen, het gebouw en nutsvoorzieningen zijn jammer genoeg niet gratis. We moeten iets bedenken om hier iets aan te doen, anders vrees ik dat we in de problemen komen.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio