Vier overweegt juridische klacht tegen Twitteraar die uitslag van De Slimste Mens verklapt

Vier overweegt juridische klacht tegen Twitteraar die uitslag van De Slimste Mens verklapt

Print

Veertig afleveringen lang keken we uit naar de winnaar, maar kort voor de finale ­begon, lekte een twitteraar de naam van de nieuwe Slimste Mens ter Wereld. Hij postte een foto op sociale media van Gilles Van Bouwel die de oorkonde ontvangt. Vier ­onderzoekt of het stappen kan ­ondernemen tegen de man.

De kijkers zaten op het puntje van hun stoel toen Eva De Roo en Gilles Van Bouwel eergisteren streden om de titel. Toch de kijkers die de gelekte winnaar nog niet kenden, want al om 11 uur ’s morgens stond zijn naam op Wikipedia en om 18.38 uur ook op Twitter, met een foto van de winnende Gilles. De foto werd gepost door ene Dennis Daniels, al is dat niet zijn echte naam. “Ik was op de website van Vier aan het surfen toen ik merkte dat ze ‘per ongeluk’ een screenshot hadden geplaatst van ‘het interview met de Slimste Mens’, met daarbij een foto van Eva De Roo. Dat deelde ik op Twitter, waarop iemand reageerde dat Gilles de winnaar was. Die twitteraar had de aflevering gezien. Hij stuurde links van voorgaande finales en ik merkte een ­patroon (de links waren altijd dezelfde, alleen de datum en het afleveringsnummer verschilde, nvdr.). Ik ben dus geen hacker.”

Vier overweegt juridische klacht tegen Twitteraar die uitslag van De Slimste Mens verklapt
Andere Twitteraars waren niet opgezet met de spoiler die de twitteraar online zette.

Daniels besloot de foto te ­delen, met het bijschrift: “Voilà, dat bespaart u straks anderhalf uur tv.” Waarna Vier hem ­verzocht de foto te verwijderen. Daniels antwoordde laconiek: “Ik zal de tweet met hetzelfde respect behandelen als jullie vrouwen of minderheden behandelen.”

“Dat schreef ik omdat Vier een groot en machtig medium is dat via humor seksisme en racisme erg mainstream maakt”, verantwoordde hij gisteren zijn reactie. “Ikzelf vind het nogal een triviaal gebeuren en wil het het liefst laten uitdoven.”

Live

Daar denken ze bij Vier anders over. “We zullen dit nader onderzoeken en bekijken welke – al of niet juridische – stappen we kunnen ondernemen”, zegt woordvoerster Lies Maesschalck. “Een winnaar verklappen is niet strafbaar, on­gevraagd materiaal van een niet-publieke locatie delen is een andere zaak. Bovendien is het ook niet echt sympathiek. Aan dit programma werd hard gewerkt.”

Maesschalck noemt de beschuldiging van seksisme on­terecht, en ze benadrukt dat de redactie voor negentig procent uit vrouwen bestaat.

Het is al het tweede jaar op rij dat de Slimste Mens vroeger bekend raakt. Binnenkort live dan maar? “Praktisch moeilijk te organiseren”, zegt Maesschalck. “Kandidaten weten op voorhand niet of ze doorgaan. Ze hebben een drukke agenda en moeten hun eigen zaken ook kunnen regelen.”

Nu in het nieuws