Hekken en veiligheidsnetten rond dokken en Schelde moeten ongevallen voorkomen

Archiefbeeld Foto: mas

Hekken en veiligheidsnetten rond dokken en Schelde moeten ongevallen voorkomen

Print
Antwerpen -

De stad Antwerpen gaat maatregelen nemen om de veiligheid te verhogen langs het water. Het veiligheidsplan bestaat uit een pakket van vier maatregelen, waaronder de plaatsing van een hek, duidelijke wegmarkeringen, een veiligheidsnet en een reddingsboot.

De afgelopen tijd zijn er in de Antwerpse binnenstad een aantal incidenten geweest waarbij mensen met of zonder hun voertuig in het water van de Schelde of de dokken belandden. Het Antwerpse stadsbestuur heeft nu een pakket van maatregelen genomen om zulke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Aan het Willemdok komt er langs de zijde van het Felixpakhuis een laag hek. Aan de andere zijde komt dat er niet, omdat er boten moeten aanmeren. De stad wil ook niet overal hekwerk plaatsen, omdat het een reddingspoging kan bemoeilijken of een vals gevoel van veiligheid kan creëren.

Ten tweede komen er langs de wateren duidelijke zichtbare wegmarkeringen op zo’n tien meter afstand van het water. Voorbeelden uit het buitenland leren dat mensen meer afstand nemen van het water als er duidelijk aangelegde fiets- of voetpaden verder verwijderd liggen van het water.

Daarnaast zal er op bepaalde plekken, zoals op plaatsen waar kinderen spelen, aan de rand van de waterkant een veiligheidsnet komen dat ballen of andere voorwerpen, maar ook kinderen, kan opvangen.

Ten slotte krijgt de stadshavendienst, een dienst die een jaar geleden in het leven werd geroepen, een reddingsboot ter beschikking. Die kan ingezet worden bij evenementen en zal door de hulpdiensten oproepbaar zijn bij incidenten.

“Het Eilandje is steeds meer aan het evolueren naar een woongebied, dus zijn we genoodzaakt om te kijken naar de veiligheid”, zegt burgemeester Bart De Wever.

De Wever benadrukt dat de stad al een tijdje bezig is met het plannen van deze maatregelen en zegt dat recente incidenten niet de rechtstreekse aanleiding waren.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio