© Simon Mouton

Tien jaar cel voor ronselaars Syriëstrijders uit Oostende

De Brugse correctionele rechtbank heeft twaalf Tsjetsjenen uit de regio Oostende veroordeeld voor het ronselen van Syriëstrijders. Kopstukken Chalil M. (46) en Ruslan D. (35) kregen respectievelijk 10 en 8 jaar cel. Zij trokken net als Khongr M. ook zelf naar Syrië.

Het openbaar ministerie merkte in zijn vordering op dat de beklaagden allemaal beweren van niets op de hoogte te zijn. Nochtans poseerden enkele verdachten in juni 2013 in een t-shirt met als opschrift ‘Het Emiraat van de Kaukasus’. Onder die naam strijden heel wat Tsjetsjenen aan de zijde van IS in Syrië. Het onderzoek steunt vooral op heel wat afgeluisterde telefoongesprekken. Daaruit blijkt hoe de omgeving van Ruslan D. ervoor zorgde dat zijn afwezigheid in België niet opgemerkt werd.

Maandagochtend 8 juni 2015 voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene en Jabbeke. Er werden zeventien mensen opgepakt, wat uiteindelijk leidde tot de aanhouding van twee verdachten. Ruslan D. (35) vocht lange tijd zelf in Syrië. Ook Chalil M. (46) zit nog steeds in de cel en wordt door het federaal parket gezien als de leider van de terroristische organisatie. M. hield tijdens het onderzoek de lippen stijf op elkaar.

In het dossier werd in de zomer van 2015 ook in het Duitse Düsseldorf een verdachte opgepakt. Bij zijn arrestatie was Arbi U.K. net geland op de luchthaven. Ondertussen had ook Akhmed U.M. zich spontaan bij de politie aangegeven. U.M. en U.K. werden na enkele maanden voorhechtenis vrijgelaten door de raadkamer. Vrijdag zijn ze veroordeeld tot respectievelijk 4 en 5 jaar effectieve celstraf.

In januari 2016 werd in Oostende ook Said L. ingerekend. De verdachte zou via Western Union geld naar Turkije gestuurd hebben. Ook hij werd na enkele maanden in de cel onder voorwaarden vrijgelaten. De rechtbank veroordeelde hem tot een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar.

Safehouse in Istanboel

Het OM had voor beide kopstukken 8 jaar cel gevorderd. Chalil M. zou heel wat Syriëstrijders richting Turkije begeleid hebben. In ieder geval werd hij meermaals aan de Bulgaars-Turkse grens opgemerkt. Hij had in de buurt van Istanboel ook een soort safehouse. Uit zijn laptop bleek ook dat M. de andere Syriëstrijders met raad en daad bijstond.

De verdediging van Chalil M. vroeg de vrijspraak. Volgens meester Mathieu Langerock hadden de contacten van zijn cliënt met jonge Tsjetsjeense Oostendenaars niets met extremisme te maken. Bovendien ontkent M. dat hij ooit naar Syrië is geweest. Ruslan D. geeft wel toe dat hij naar Syrië trok. In die strijd aan de zijde van IS zou D. echter meegesleurd zijn door anderen, want zelf wilde hij naar eigen zeggen strijden voor een onafhankelijk Tsjetsjenië. Zijn advocaat Walter Damen stuurde aan op een milde bestraffing.

Verdachte waarschijnlijk overleden in Syrië

Khongr M. werd bij verstek tot 5 jaar effectief veroordeeld. Ook hij trok naar Syrië, maar zou daar volgens zijn advocaat ondertussen overleden zijn. De andere beklaagden kregen voor hun rol effectieve gevangenisstraffen van 15 maanden tot vijf jaar. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van vijf verdachten die niet op de zitting aanwezig waren. Een dertiende verdachte werd bij verstek vrijgesproken.

Nu in het nieuws