Dans van het poollicht: zo mooi is Zweeds Lapland in de winter

Foto: Michael Törnkvist

Vakantie

Dans van het poollicht: zo mooi is Zweeds Lapland in de winter

Print

Op het moment dat de kerstman in het Hoge Noorden druk in de weer was met Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner en Blitzen voor zijn slee te spannen om zuidwaarts te trekken, maakten wij de omgekeerde beweging. Naar Kiruna, een stadje zo’n 200 kilometer boven de poolcirkel, waar we de winterse geneugten van Zweeds Lapland ontdekten: husky’s mushen, met een sneeuwscooter langs verlaten ijspaden racen of ons mijmerend verliezen in de maagdelijk witte natuurpracht. Met als kers op de taart de dans van het poollicht tussen miljoenen sterren. Magie.

Slechts weinigen die de jacht naar het noorderlicht, de zogenaamde aurora borealis, niet op hun bucketlist hebben staan. Boven de poolcirkel (67° noord) heb je tijdens de wintermaanden de meeste kans om het lichtspektakel waar te nemen en dus ging het deze winter daar naartoe. Voor de reis naar het Hoge Noorden deden wij een beroep op de expertise van Xplore The North, gespecialiseerd in avontuurlijke Laplandreizen. Vanaf de luchthaven van Stockholm gaat het naar Kiruna, een mijnstadje dat in 1900 werd opgericht in een gebied waar toen vooral de Saami woonden, een nomadisch volk dat rendierkudden volgde in hun jaarlijkse voedseltrek. De Saami staan bij ons bekend onder de naam Lappen. “Maar dat ervaren ze zelf als een belediging”, zo weet gids Jeremias Kinnunen te vertellen tijdens de twee uur durende busrit naar Kangos. Door het raam: sneeuw en het grote niets. Zo ver het oog reikt. Kangos is een dorpje dat zo’n 300 inwoners telt. Enkele kilometers verderop ligt de Pinetree Lodge, onze uitvalsbasis voor de komende week. De Pinetree Lodge is een oergezellig verblijf dat wordt gerund door Johan en Sara, een sympathiek Zweeds koppel dat in de streek opgroeide. Na jaren van avontuur en hondensleden in het Hoge Noorden van Alaska keerde Johan zes jaar geleden terug naar zijn geboortestreek. Diep in de wildernis bouwde hij een huskykennel, met intussen 144 Alaskan husky’s, die zonder twijfel tot de mooiste van Scandinavië behoort.

Dans van het poollicht: zo mooi is Zweeds Lapland in de winter
De Pinetree Lodge Foto: Michael Törnkvist

De lodge is uitgerust met alle moderne voorzieningen waaronder wifi, warm water, een sauna en zelfs een kleine souvenirwinkel. Vanuit de kamers kijk je uit op een uitgestrekt bevroren meer of de eindeloze, besneeuwde sparrenbossen.

’s Avonds schuif je aan in de eetruimte waar de chef je laat kennismaken met lokale specialiteiten: van zalm over elandburgers tot rendiergoulash. Wie na het tafelen graag nog een glas drinkt of even wil nakaarten over de avonturen van de dag kan terecht in de Brown Bear Bar, waar ook de jongeren van Kangos een verzetje vinden na een lange werkweek in de ijzerertsmijnen van Kiruna.

Dans van het poollicht: zo mooi is Zweeds Lapland in de winter
Met sledehonden door de Lapse bossen Foto: rr
 

Onbetaalbaar kunstwerk

Een avondje Doggy Style en Brown Bear – twee lokale biertjes – laat zich ’s ochtends amper voelen. De Arctische koude, met temperaturen ver onder - 10 graden, zuivert het bloed per direct. Warm ingeduffeld en de voeten vastgeklikt in sneeuwrackets, trekken we samen met Jeremiah doorheen de woudbossen. All the way up. Na een tweetal uurtjes klauteren en spoorzoeken ploffen we neer in de diepsneeuw. De zon klimt kortstondig boven de horizon uit en terwijl we ons verwarmen aan een kop Blåbärssoppa, een typisch Laps bessensapje, ontvouwt zich voor onze ogen een onbetaalbaar kunstwerk. De hemelsblauwe lucht het doek, de zon als meesterschilder. Wij, het nietige publiek, met verstomming geslagen door de natuurpracht. Ook Jeremiah, die zelden verlegen zit om een sarcastisch mopje, verliest zich nog dagelijks in zo veel schoonheid. Hij doorbreekt de stilte en vertelt ons over de teloorgang van de Saami en de uitzonderlijke levensstijl boven de poolcirkel. Hoe de mensen hier slechts twee seizoenen kennen. Zomers met temperaturen boven de 30 graden en winters waarbij het kwik niet zelden zakt tot -25 graden en een witte kerst gegarandeerd is. Twee seizoenen met elk een fenomeen: ’s zomers de middernachtzon, waarbij de zon niet ondergaat. De poolnacht in de winter. Dan komt de zon niet boven de horizon. Tijdens die periode heb je het meeste kans om het noorderlicht waar te nemen.

 

Het grote niets tegemoet

Het poollicht is een nachtelijk lichtverschijnsel dat wordt veroorzaakt door zonnewinden. Grote hoeveelheden geladen deeltjes worden dan het heelal in geslingerd. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. Om onze kansen op het noorderlicht te verhogen, trekken we de diepe wildernis in met de Alaskan husky’s. Met sledehonden het grote niets tegemoet, dat moest de apotheose worden van onze reis. Als blijkt dat de kans op het noorderlicht die dag het hoogst is, lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Nog voor het ochtendgloren zijn we uit de veren en trek ik naar de keuken. We spraken er af met Quinten Elpers, hulpkok in de Pinetree Lodge en amateurfotograaf. Hij vertelt me hoe hij deze reis zelf maakte en verliefd werd op het land. Toen er zich twee jaar geleden een job aandiende, twijfelde de 26-jarige Brusselaar niet. Sindsdien leeft hij zijn droom. Maar vooraleer hij achter de potten en pannen gaat staan, maakt hij tijd voor een masterclass fotografie. Een goede camera en een statief hebben we, maar de nodige knowhow ontbreekt. Quinten werkt dat probleem weg en zijn hulpvaardigheid symboliseert de familiale en persoonlijke omgang tussen personeel, gidsen en bezoekers.

Dans van het poollicht: zo mooi is Zweeds Lapland in de winter
Echt onder de sterrenhemel slaap je in de Aurora Dome

Afgelegen trappershut

Na een stevig ontbijt spannen we samen met gids Erik Hordijk, een olijke Nederlander, de honden aan. Manny en Pompel zijn de luidruchtige krachtpatsers die onze slee zullen trekken. Jippie en Joy de stille besturing. Met z’n vieren sleuren ze ons door de Lapse bossen. Achterop onze slee neem ik het hele avontuur in me op. Maar oplettendheid is geboden want voor je het weet, smakt een laaghangende tak je tegen de grond of lopen de honden pardoes een voorligger aan. Na een hele dag mushen overnachten we in een kleine, afgelegen trappershut. De honden worden aan de ketting gelegd en verzorgd. Onze slaapplaats is niet meer dan vier houten muren, een fornuis op houtvuur en zeven stapelbedden. Water, verwarming of elektriciteit hebben ze hier niet. Gezien de temperaturen ’s nachts fors dalen, is het zaak om onze hut snel warm te krijgen. Terwijl de vrouwen hout kappen, maken de mannen het vuur aan. Erik brengt de sauna op temperatuur. Want die is er wel. Alsof de bouw van elke woning, hoe klein en afgelegen ook, start met de bouw van een sauna. Hoewel zware bewolking ons het zicht op de aurora borealis ontzegt, beleven we een avond die je normaal alleen in romantische avonturenfilms ziet. Ver weg van alle beschaving, zonder wifi, radio of televisie worden rondom de haard, met leuke verhalen en een spelletje Uno, echte vriendschappen gesmeed met An, Sarah, Anouk, Ruud en Jean-Luc.

Dans van het poollicht: zo mooi is Zweeds Lapland in de winter
Foto: rr

Racen op het ijsmeer

De sledehonden zijn echter lang niet het enige vervoermiddel op 67° noorderbreedte en daarboven. De sneeuwscooter is bij de Lappen veruit het meest populair. Met zo’n sneeuwmobiel haal je op een recht stuk makkelijk 60 kilometer per uur en dat laat je toe grote delen van het Hoge Noorden te ontdekken. Een ritje met een ice buggy is heel wat minder gangbaar, maar bezorgt elke adrenalinejunkie kippenvel. Het ijsmeer aan de lodge wordt als racecircuit gebruikt. Slippen, driften, gassen en lekker uit de bocht gaan … het hoort er allemaal bij. Terwijl het testosteron nog door ons lichaam giert, trekken we opnieuw het ijsmeer op. Met een ijskoude Doggy Style, een vislijn en wat blauwe kaas. Na een gat in het ijs te hebben geboord en de blauwe kaas – een Laps trucje – op ons haakje gekleefd, ontkurken wij ons biertje en terwijl de zon alweer ondergaat wachten wij tot de zalm hapt. Ze bijten echter niet vandaag, maar daar treuren wij niet om. Er staat die avond immers elandburger op het menu. Voor het laatste avondmaal nestelen we ons, zoals elke dag, nog even met een goed boek en een bakje dampende koffie rond het knisperend haardvuur in de lobby, tot een van de gasten enthousiast rondroept: “Northern Lights”.

Dans van het poollicht: zo mooi is Zweeds Lapland in de winter
De adembenemende groene gloed van het noorderlicht Foto: tt

Iedereen naar buiten. Daar is het dan: een vage, groene gloed verschijnt aan de hemel. Prachtig. Maar het blijkt slechts een voorbode voor wat zich enkele uren later boven onze hoofden zal afspelen, wanneer miljoenen sterren dansen in de zonnewind. Een adembenemend natuurfenomeen. Picture perfect.

Erheen We vlogen van Brussels Airport, over Kopenhagen en Stockholm, naar Kiruna. Daarna volgde een busrit van 2 uur naar de Pinetree Lodge in Kangos. Reistijd: zo’n 10 uur.

Logeren De Pinetree Lodge heeft zowel hotelkamers als chalets. Voor 210 euro extra kan je overnachten in de Aurora Dome, een doorkijkiglo waarin je letterlijk onder de sterrenhemel slaapt. Vanaf december kan je ook een kamer boeken in het sneeuwhotel van het nabijgelegen Lainio Snow Village.

Formule Wij reisden met Xplore The North, dat ook reizen aanbiedt naar Fins Lapland, Lofoten en IJsland, en kozen voor de Comfort Week, waarin je proeft van alles wat het Hoge Noorden te bieden heeft. Er zijn weekend-, midweek- en weekformules en je kan vrij je ideale reispakket samenstellen, met

keuze uit husky- en sneeuwmobieltochten, icebuggyrace, ijsvissen, sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Sleetjes, sneeuwraketten, langlaufski’s en ijsvismateriaal kunnen gratis ontleend worden. Ter plaatse kan je het programma nog aanvullen met extra activiteiten zoals een avondexcursie naar het noorderlicht, met de sneeuwscooter of Alaskan husky’s.

Prijs Voor de Comfort Week, exclusief de vluchten, betaalden wij 1.885 euro per persoon. Prijzen variëren naargelang de periode van afreis. Je kunt ervoor kiezen de vliegtuigtickets te laten opnemen in het reispakket. Maar indien je, zoals wij, zelf boekt, kan je bij een vroege boeking al snel enkele tientallen euro’s uitsparen.

www.xplorethenorth.be

NIET TE MISSEN