© cooder

BOEK. Wouter Bulckaert - Ry Cooder, meester in de schaduw

Ry Cooder wordt vaak de ultieme musicians’ musician genoemd. Eretitel of troostprijs? Feit is dat deze begenadigde rootsgitarist nooit de mondiale erkenning heeft genoten die hij op basis van zijn vele kwaliteiten (muzikant, songschrijver, verhalenverteller) nochtans uitermate verdient.

gdhulster

Zijn grootste roem vergaarde hij door zijn samenwerking met een groepje Cubaanse oude knarren, die zich voor de gelegenheid tot de Buena Vista Social Club hadden omgedoopt en met de soundtrack voor de cultfilm Paris, Texas. Maar op dat moment had Cooder al een greep uitstekende soloplaten uitgebracht, die als een goedbewaard geheim uitsluitend op de betere radiozenders en in de gecultiveerde huiskamers werden gedraaid.

Muziekrecensent Wouter Bulckaert is duidelijk een fan en presenteert in deze eerste echte biografie van Ry Cooder een overzicht van diens volledige oeuvre en de vele vruchtbare samenwerkingen die eruit voortvloeiden. De lijst is schier eindeloos en leest als een ware who’s who van de Amerikaanse (maar ook Britse) muziekgeschiedenis van de laatste vijf decennia. Een te koesteren boek, al komt Cooder helaas nergens zelf rechtstreeks aan het woord.

Epo, 406p, 24,90 euro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER