© Mia Uydens

© Mia Uydens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Malafide slotenmakers misbruiken Google en vragen tot 10 keer meer

Je trekt de deur dicht en dan besef je dat de sleutel nog binnen ligt. Alleen een slotenmaker kan je helpen. Maar lang niet alle slotenmakers blijken eerlijke ondernemers, zo blijkt. Steeds vaker krijgen mensen een rekening gepresenteerd die tot tien keer hoger is dan normaal.

Guy Van Nieuwenhuysen

Slotenmaker Kristof Tauwenberg uit Turnhout kreeg onlangs een boze klant over de vloer. “Ik zou zijn moeder 570 euro hebben laten betalen voor een noodopening. Maar ik was daar helemaal niet geweest. Wat bleek? Nadat de moeder zichzelf had buitengesloten, had ze met haar smartphone op het internet gezocht met de zoekterm ‘slotenmaker Turnhout’, en het eerste telefoonnummer gebeld dat ze tegenkwam. Er kwam een Nederlandse slotenmaker die de vrouw een hele tarievenlijst voorlegde, te beginnen met 35 euro voorrijdkosten, een supplement voor avond- en een voor weekendwerk en een cilinderslot van 150 euro, waarvoor je bij mij nog geen 30 euro zou betalen.”

Google

Slotenmakers in heel het land worden steeds vaker met deze concurrenten geconfronteerd. Wie belt naar het telefoonnummer dat op de website staat, komt bij een buitenlands callcenter terecht.

De facturen blinken uit in vaagheid. Een Nederlands btw-nummer, een naam en een gemeente, maar geen volledig adres. De gegevens blijken bovendien niet te kloppen. Van ene Frank Key is geen spoor terug te vinden. Of toch. Slotenmaker Frank Key uit Valkenswaard zet op zijn site dat er oplichters onder dezelfde naam werken.

De malafide slotenmakers maken slim gebruik van de advertentiedienst van Google, die ze per klik betalen om bovenaan te staan wanneer bepaalde zoektermen worden ingetypt. Het misbruik is internationaal. De New York Times publiceerde in februari al een artikel over malafide slotenmakers die zich met Google-ads opdringen aan klanten. “Enkele Nederlandse journalisten maakten al reportages over het fenomeen, dat hier nog nieuw is”, zegt Kristof Tauwenberg. “Typ bij YouTube maar eens ‘malafide slotenmakers’ in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER