Doel 2020: “Saefthingedok is nu definitief van de baan”

Print
Doel 2020: “Saefthingedok is nu definitief van de baan”

Jan Creve, rechts op de foto. Foto: Dirk Kerstens

Beveren-Waas -

De gedeeltelijke vernietiging van het RUP voor de uitbreiding van de Antwerpse haven op Linkerscheldeoever is belangrijk omdat daarmee het Saefthingedok definitief van de baan is. Dat zegt Jan Creve van actiegroep Doel 2020. “Er wordt ook duidelijk gemaakt dat de manier waarop de Vlaamse regering het verhaal van de natuurcompensaties opvat, volledig in strijd is met het Europees recht”, merkt Creve nog op.

“Een rechtstreeks gevolg is dat Doel nu terug definitief woongebied wordt”, vindt Creve. “Ook voor een aantal natuurgebieden betekent het dat men ze niet zomaar kan vernietigen door ze elders te compenseren.” Hij denkt daarbij aan slikken en schorren in Doel en historische graslanden in Kieldrecht (De Putten).

Voor een deel van het “moeder-GRUP” moet de procedure nog ten gronde worden gevoerd. “Het gaat om dezelfde principes, dus het is een kwestie van tijd vooraleer dat ook vernietigd wordt”, zegt Creve. “Het is duidelijk dat de vernietiging van de gehuchten niet kan doorgaan en dat is goed nieuws. We zijn hier van een hoop ellende verlost en kunnen opnieuw nadenken over de toekomst van de streek. Als je daarop terugkijkt, is dat met zeer gemengde gevoelens. Er is een jarenlange verdrijving en vernietiging gevoerd die voor niemand nodig was.”

Creve benadrukt dat niemand twijfelt aan het economisch belang van de haven. “Maar nu is iedereen aan een debat toe over hoever je wil gaan met investeren en voor wat. Het probleem met de haven is dat de afgelopen jaren elk debat ten gronde onmogelijk was. Als je kijkt hoeveel braakliggende terreinen er liggen, denk ik dat er nog veel potentie in de haven zelf is.”

De Raad van State heeft dinsdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen op de Linkerscheldeoever gedeeltelijk vernietigd, na een klacht van inwoners van de Beverse dorpen Doel en Ouden Doel. De uitspraak is een gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie op 21 juli, dat stelt dat de natuurcompensatieplannen in het RUP niet overeenstemmen met de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn. Hoe het nu verder moet met de havenuitbreiding is niet duidelijk.