© EPA

IS-sympathisanten roepen op tot meer aanslagen op kerstmarkten

Duitstalige IS-sympathisanten roepen via de berichtendienst Telegram op tot meer aanslagen op kerstmarkten. Het liefst van al zien ze dat op dezelfde primitieve wijze gebeuren, zoals dat maandagavond het geval was in Berlijn en afgelopen zomer in Nice.

jdb

Een jihadist riep amper een halfuur na de aanslag op om hun strijd hardnekkig voort te zetten. “Onze vijand kan dit soort aanvallen nooit stoppen. Je hebt niet meer nodig dan een auto of een vrachtwagen. Hiermee laten we de vijand geschokt en bang achter. Maak jullie alvast klaar voor de volgende kerstmarkt”, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat jihadisten oproepen tot een dergelijke aanval. Enkele weken voor de aanslag in Nice, waarbij meer dan tachtig doden vielen, verspreidde IS nog een video waarin het zijn volgers opriep om aanslagen te plegen met auto’s en vrachtwagens.

In de video was onder meer te zien hoe een jihadi zich klaarmaakt om op een mensenmassa in te rijden in Australië. De terroristische actie, die plaatsvond in Nice, vertoonde verdacht veel gelijkenissen met de terreurvideo.

Ook in september 2014 had Abou Mohammed al-Adnan, woordvoerder van Islamitische Staat, de “soldaten van het kalifaat” opgeroepen om met alle middelen de doelen aan te vallen.

MEER OVER Aanslag Berlijn