© AP

Trump: “Het zal alleen maar erger worden”

De internationale verontwaardiging is groot nadat een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn maandagavond het leven kostte aan 12 mensen. Verschillende wereldleiders roepen ook op om de strijd tegen terreur niet te laten verslappen.

Bondskanselier Angela Merkel heeft op een persconferentie de aanslag scherp veroordeeld. “Het zou bijzonder weerzinwekkend zijn als dader vluchteling was die in ons land bescherming kreeg”, klonk het. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière laat dinsdag in het hele land de vlaggen halfstok hangen.

Minister de Maizière vindt dat kerstmarkten en andere grote evenementen in zijn land wel moeten plaatsvinden zoals gepland. In Berlijn wordt de uitbaters wel gevraagd dinsdag dicht te blijven uit respect voor de slachtoffers en hun familie.

“Wat we ook nog over de achtergrond en motieven van de daders te weten komen, we mogen en zullen ons vrije leven niet laten afnemen”, zegt de minister in een statement na overleg met de regionale autoriteiten. Lokaal moet wel bekeken worden welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid te verhogen, luidt het.

“Een opdoffer voor onze christelijke waarden”

De Russische president Vladimir Poetin is “gechoqueerd” door de “brutaliteit en het cynisme” van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, dat at meldt het Kremlin. Het Russische staatshoofd heeft zijn medeleven betuigd aan de Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel.

Donald Trump, de pas verkozen president van de Verenigde Staten, reageert via Twitter. Hij legt de link met de aanslagen van maandag in Turkije en Zwiterseland en roept op tot actie. “Het zal alleen maar erger worden. De geciviliseerde wereld moet zijn denkwijze veranderen!”, klinkt het onheilspellend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De conservatieve Hongaarse premier Viktor Orban, een bekend tegenstander van de immigratie van moslimvluchtelingen, omschreef de aanslag in Berlijn dinsdag als een aanval op “christelijke waarden”. “Gisteren kregen niet alleen de burgers van Berlijn, maar heel Europa en onze christelijke waarden een opdoffer”, schreef Orban in een brief aan de Duitse kanselier Angela Merkel. In zijn brief veroordeelde Orban elke vorm van terrorisme en geweld en hij drukte zijn wens uit om met Duitsland samen te werken aan een veilig Europa.

“We moeten verdergaan in de strijd tegen IS”

Ook vanuit België kwamen er kort na de aanslag reacties. Zo drukte premier Charles Michel (MR) al zijn medeleven uit aan slachtoffers en nabestaanden. Minister van Veiligheid Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uitte eveneens zijn medeleven en liet weten dat het dreigingsniveau in ons land ongewijzigd blijft op 3. “De veiligheidsdiensten volgen de situatie wel op de voet”, liet hij nog verstaan op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders heeft aan zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven betuigd na de aanslag op de Kerstmarkt in Berlijn. “Het is een echte tragedie wat er in Berlijn gebeurd is. Mijn eerste gedachten gaan naar de families van de slachtoffers” zei minister Reynders. “Voor Berlijn is dit een trieste primeur, maar dat is natuurlijk de zoveelste aanslag, die een trieste herinnering oproept aan de aanslag in Nice. Het is een actie tegen de Duitse bevolking en tegen alle mensen die dezelfde waarden delen.”

Wat de veiligheidssituatie in België betreft, verwees Reyders naar de vele veiligheidsmaatregelen die er in ons land zijn, maar ook voor de Belgen in het buitenland. Hij roept ook op “zeer voorzichtig” te zijn “bij de vele elementen rond Kerstmis en Nieuwjaar”. Maar waakzaam zijn als reactie op terrorisme is niet genoeg, aldus Reynders. “We moeten hier zeker en vast ook militair tegen optreden. Zeker in Syrië en Irak moeten we strijden tegen IS en wij moeten nog verder gaan in die strijd.”

MEER OVER Aanslag Berlijn