© EPA

OVERZICHT. De impact van de aanslag in Berlijn op provincie Antwerpen

De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn doet ook vragen rijzen over de veiligheid op de markten in ons land. Komen er verscherpte maatregelen? En wat is de impact van de aanslag op de provincie Antwerpen? Een overzicht.

cka, jcd, lbo

Niveau 3

Het terreurniveau in ons land blijft ongewijzigd. Dat wil zeggen dat niveau 3 blijft behouden. Er is dus verhoogde waakzaamheid, maar er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in ons land. “Op dit moment is er geen concrete link tussen de aanslag in Berlijn en België. We zitten al op dreigings­niveau drie, er zijn geen aanwijzingen die dat ­niveau verhogen”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Kerstmarkten

Op meerdere (grote) kerstmarkten in ons land is er een verhoogde waakzaamheid na de aanslag in Berlijn. In veel gemeenten wordt er voor verscherpt toezicht gezorgd. De beslissing om al dan niet extra maatregelen te nemen, ligt bij de gemeenten zelf.

Op de kerstmarkt van het evenement Winter in Antwerpen heeft de Antwerpse lokale politie na de aanslag in Berlijn naar eigen zeggen meteen voor extra toezicht gezorgd. Ook de komende dagen zal er nog extra toezicht zijn op de kerstmarkt.

Reizen naar Berlijn

Mensen die deze week een reis geboekt hadden naar de Duitse hoofdstad bij touroperators ThomasCook of TUI, kunnen die indien gewenst omboeken. Maar voorlopig hebben beide operators nog geen annulaties of omboekingen ontvangen. Wel komen er telefoontjes van ongeruste klanten.

Een aantal scholen hebben wel hun reis naar Duitsland geannuleerd. Het gaat om scholen die woensdag moesten vertrekken richting Berlijn en Keulen.

Music for Life

De geplande evenementen in het kader van Music for Life vinden plaats zoals gepland. “De veiligheid stond sowieso al op scherp”, klinkt het. Omwille van de aanslag in Berlijn is er wel dagelijks veiligheidsoverleg. Het terrein van De Schorre, waar het slotevenement van Music for Life plaatsvindt, is zodanig afgeschermd dat een aanslag met een voertuig er in principe niet kan gebeuren.

Belgische vrachtwagens

De Belgische transportfederatie Febetra roept chauffeurs op tot waakzaamheid. “We deden dat al na problemen met transitmigranten”, zegt woordvoerster Isabelle De Maegt. Maar zich beschermen tegen kapingen is onmogelijk, zegt ze. “Het kan zomaar gebeuren aan een rood licht. Geen enkele maatregel kan zoiets uitsluiten. Het enige wat we kunnen doen, is aanraden voorzichtig te zijn.”

Vlaggen halfstok

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft dinsdag aangekondigd dat de vlaggen woensdag in België halfstok zullen gehangen worden uit medeleven met Duitsland en alle slachtoffers van de aanslag van maandag.

MEER OVER Aanslag Berlijn