© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bewoners met dementie zingen en bewegen met Tovertafel

Enkele bewoners van het woonzorgcentrum Sint Anna/Ruytenburg in Berchem maakten dinsdagochtend kennis met de Tovertafel, een tafel waarop beelden worden geprojecteerd die beweging en interactie stimuleren.

EVW, JaTi

De tafel richt zich op mensen met dementie. Aan de hand van verschillende spelen die geprojecteerd worden, worden deze mensen uitgedaagd om fysieke bewegingen uit te voeren, en worden ze zowel op sociaal als op cognitief vlak aangemoedigd. Zo worden bijvoorbeeld zinnen uit oude liedjes geprojecteerd, die hen aanzetten om te zingen. Of worden er goudvissen op de tafel geprojecteerd die sneller zwemmen wanneer je hun staart aanraakt.

De bewoners van woonzorgcentrum Sint Anna/Ruytenburg reageerden erg enthousiast. “Waar sommigen onder hen gewoon de hele dag stilzitten, bewegen ze hierdoor actief mee”, zegt Sofie Heyvaert, hoofd van het zorgteam.

Hester Le Riche ontwikkelde de Tovertafel tijdens haar promotieonderzoek in samenwerking met de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en de afdeling klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze werkte daarvoor nauw samen met de doelgroep. Le Riche vertrok vanuit de vaststelling dat mensen met dementie het soms moeilijk hebben om een aangename bezigheid te vinden. De Tovertafel helpt hen daarbij, met interactieve spelen en leuke projecties.

De Tovertafel staat nu opgesteld in de nieuwbouw Ruytenburg bij woonzorgcentrum Sint Anna in Berchem. Ook de bewoners van woonzorgcentra Lichtenberg (Hoboken), Bloemenveld (Wilrijk) en Gitschotelhof (Borgerhout) zullen binnenkort kunnen kennismaken met de Tovertafel.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio