Kan het kwaad om haarelastiekjes rond je pols te dragen?

Draag je haarelastiekjes soms rond je pols, dan is het mogelijk dat ze behoorlijk gaan jeuken. Maar kan dat ook echt kwaad?

vwh

Haarelastiekjes rond je pols dragen is de beste manier om er altijd eentje in de buurt te hebben. Maar wat met hygiëne? Want die elastiekjes worden volop blootgesteld aan bacteriën in je handtas, je sporttas en al die keren dat ze op de grond vallen. "Het gebeurt niet zo vaak dat haarbandjes echt ontstekingen veroorzaken", zegt de New Yorkse dermatologe Michele J. Farber aan de lifestylewebsite Allure. "Maar je kan het risico wel beperken door ze regelmatig te verwisselen en te wassen met antibacteriële zeep. Ook een goeie handhygiëne is belangrijk als je een infectie wil voorkomen. Let er ook op dat je bandjes niet te strak zitten, zodat ze niet schuren en zo irritatie veroorzaken".

Eczeem

Wanneer de elastiekjes erg strak zitten, kan je last krijgen van huidproblemen. Vooral de exemplaren met glitter of een metalen sluiting vergroten dat risico. “De constante druk van het elastiekje en het metalen stukje (vaak met nikkel, nvdr.) kan een afdruk nalaten ter hoogte van je pols. Als die diep genoeg is, raken bacteriën die op de opperhuid leven tot bij diepere huidlagen en daar horen ze niet thuis. Daardoor kunnen allergische reacties zoals eczeem ontstaan. In het ergste geval krijg je een serieuze infectie: het eerste teken daarvan is een pijnlijke roze bult, die kan evolueren tot een absces. ”

MEER OVER Fit & Gezond