Chef Centpourcent: “Met kerst sta ik geen uren in de keuken”

Gastvrouw Anneleen Soethart en chef Axel Colonna-Cesari vieren Kerstmis thuis en hechten dan niet zo veel belang aan een mooi gedekte tafel. Foto: joren de weerdt

Chef Centpourcent: “Met kerst sta ik geen uren in de keuken”

Print
Sint-Katelijne-Waver -

Je hebt geen gerecht met 37 bestanddelen nodig als je hoofdingrediënt top is. Dat is ongeveer de basisfilosofie achter het gerecht met kingkrab dat chef Axel Colonna-Cesari (43) van sterrenzaak Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver verkiest tijdens de feestdagen.

“De gegrilde kingkrab met looksaus eten we zowat elk jaar met Kerstmis”, vertelt hij. “Ik wil dan vooral iets eten dat eenvoudig en goed is. Als je dit serveert, dan weet je gewoon dat je gasten content gaan zijn, want iedereen lust het. En je hoeft op voorhand geen uren in de keuken bezig te zijn”, motiveert chef Axel zijn keuze.

“Het is wel geen gerecht om je vol te proppen, zoals dat met pakweg kalkoen en kroketten wel eens gebeurt. Het is veeleer fijn genieten. Ik geef drie tot vier poten per persoon, afhankelijk van de grootte en of je het als voor- of hoofdgerecht serveert.”

Klassieker

De keuze komt niet uit de lucht gevallen, want het gerecht is ook in Axels restaurant Centpourcent uitgegroeid tot een echte klassieker, waar de mensen voor blijven terugkomen. “Ik verkoop er gemiddeld zo’n dertig kilo per week van en ik maak het al meer dan 25 jaar. Destijds was ik de eerste Belgische chef die rauwe kingkrab bestelde, omdat ik die smaak zoveel beter vond dan die van de voorgekookte. Nu doen veel chefs het. Je kunt de rauwe poten bij de betere vishandel kopen of bestellen. Al zijn ze wel bijna alleen diepgevroren te verkrijgen, maar de kwaliteit is top.”

“Met dit gerecht heb ik waarschijnlijk al het vaakst mensen gelukkig gemaakt. Als ik de kans krijg om nog een laatste maaltijd te eten vooraleer het hier definitief gedaan is met mij, dan kies ik ook voor dit. Zonder twijfel zelfs.”

Antwerpse chefs vertellen nog een hele week in Gazet van Antwerpen voluit over hun ideale feestmenu en hun eigen eindejaarstradities.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio