Sofie Goos gaat na gitzwart jaar door op eigen houtje: “Ik kon zo niet stoppen”

Foto: David Pintens

Nieuwe hoop na messteek

Sofie Goos gaat na gitzwart jaar door op eigen houtje: “Ik kon zo niet stoppen”

Print
Antwerpen -

Een half jaar na het steekincident waarbij haar nier doorboord werd, is triatlete Sofie Goos (36) helemaal klaar voor een nieuwe start. Vrijdagmiddag stelde ze in Antwerpen vol goesting haar nieuwe triatlonproject voor. Nadat bleek dat ze bij het BMC-Etixx Team (waar ze zes jaar het gezicht van was) geen toekomst meer had, zocht en vond ze in amper een paar weken nieuwe sponsors om haar in 2017 een nieuwe kans op een comeback te geven.

“Meteen nadat bekend geraakte dat mijn contract bij BMC-Etixx Team niet werd verlengd, werd ik overstelpt door nieuwe kandidaat-sponsors”, vertelt Goos. “Het was ontroerend om te merken dat zoveel mensen om mij gaven. Op twee weken hadden we al voldoende sponsors bij elkaar, een klein mirakel. Sportoase, Brunel (een arbeidsbemiddelaar voor hoger opgeleid personeel) en Uplace zijn de hoofdsponsors. Daarnaast word ik ook geholpen door een een héél aantal andere partners die ik zal vertegenwoordigen.”

“Ik ben niet rancuneus tegenover het BMC-Etixx Team, integendeel. Ik ben hen dankbaar voor de zes jaar dat ze mij de kans hebben gegeven om professioneel aan triatlon te doen. Bart Verhaeghe, de stichter van BMC-Etixx, heeft trouwens financieel het laatste gat gedicht om mijn sponsorbudget rond te krijgen. Met Bart heb ik een speciale band, hij heeft mij van in het begin gesteund.”

Sofie Goos gaat na gitzwart jaar door op eigen houtje: “Ik kon zo niet stoppen”
Foto: David Pintens

Over haar sportieve ambities blijft Goos in het ongewisse. Met 28 overwinningen en 48 podiumplaatsen op haar palmares hoopt ze snel terug aan te pikken met haar oude niveau. Maar of dat fysiek haalbaar is weet niemand. “De dokters kunnen het mij niet vertellen want nooit eerder probeerde iemand met een doorboorde nier opnieuw aan topsport te doen. Haal ik mijn niveau van vroeger nog terug? Niemand kan het zeggen. Ik voel momenteel nog wel dat ik fysiek nog een flinke weg te gaan heeft.”

Daarom gunt Goos zichzelf nog wat tijd. De eerste race waar ze vol voor wil gaan is de Half Challenge van Lissabon, op 7 mei. “Dan moet het er wel al ‘boenk op’ zijn. Een goede prestatie daar zal belangrijk zijn voor het gemoed. Want momenteel voel ik mij nog te onrustig in mijn hoofd. Als die wedstrijd in Lissabon mislukt zal dat mentaal zwaar wegen.” Nadien neemt ze nog deel aan de Half Challenge Salou, Praag, Mallorca en Sardinië en de Full Challenge van Venetië en de Ironman van Vichy. Die twee wedstrijden op de volledige afstand zijn haar grote hoofddoelen van 2017. “Een overwinning of minstens een podiumplaats is het doel. En met goeie prestaties in die vijf wedstrijden in de Half Challenge kan ik hopelijk een goed eindklassement bereiken. Daar hangt een mooie financiële bonus aan vast.” In België zal Goos te zien zijn op de Antwerp Ten Miles, het BK Kwart in Izegem en de kwarttriatlons in Knokke en Mechelen.

De komende zes maanden trekt Goos met haar partner Jef naar het Spaanse Calpé om zich in alle rust voor te bereiden op het nieuwe seizoen. “2016 was een gitzwart jaar. Ik ben echter niet bij de pakken blijven zitten en heb de knop snel omgedraaid. Ik ben niet iemand die in een hoekje gaat zitten wenen. Ik wil opnieuw een vuist maken en dit bewogen jaar achter mij laten. Na tien jaar topsport wou ik op deze manier niet stoppen.”

Sofie Goos gaat na gitzwart jaar door op eigen houtje: “Ik kon zo niet stoppen”
Foto: David Pintens
MEEST RECENT