© BERT DE DEKEN

Studenten offeren nacht op voor aids in Afrika

Een interactief verhaal rond aids dat voor de start van een voetbalmatch wordt verteld, met ballen waarop pictogrammen staan. Met dat idee won een team de ‘Nacht van de Ondernemende Student’.

Guy Van Nieuwenhuysen

Krakende hersenen, zwoegende breinen. Hier en daar wat getokkel op een laptop, een blad vol krabbels en gekleurde post-its. En verder 120 hogeschoolstudenten verspreid rond tafels in de centrale hal van de Thomas Morehogeschool in Turnhout. Af en toe staat er eens een op voor een koffie aan de Starbucksautomaat of voor een gigagrote beker cola. Een man in Elvispak staat garant voor de Amerikaanse sfeer die is gecreëerd op de ‘Nacht van de Ondernemende Student’.

Stigma

120 studenten hadden een opdracht van Janssen Pharmaceutica gekregen. “Het bedrijf maakt medicijnen waarmee hiv-besmette mensen de ziekte perfect onder controle kunnen houden”, licht coördinator Stijn Coenen de uitdaging toe. “Maar er is nog steeds een stigma, vooral bij de adolescenten in de ‘sub-Sahara’. Onze studenten worden uitgedaagd om in één nacht een concept te bedenken dat een gedragsverandering teweeg kan brengen.”

© BERT DE DEKEN

Het team waarbij Valerie hoort, wil jongeren aanzetten om hiv-medicatie of condooms ter preventie te komen halen tegen een kleine beloning: gratis internet. “We vermommen dat centrum als internetcafé, zodat de mensen die er binnengaan, niet meteen een hiv-etiket krijgen.”

Het team is goed op dreef, maar dat heeft wel even geduurd. “We zijn bij elkaar gezet, maar een teambuilding heeft ons over de eerste schroom heen geholpen. Daarna zijn we gaan brainstormen. De mensen van Janssen hebben ons duidelijk gemaakt dat onze eerste ideeën niet uitvoerbaar waren, maar nu lukt het wel.”

Het spel zelf hoeven ze niet te programmeren, een voorstelling van het concept gedurende vier minuten volstaat. De nacht is nog jong, dus dat lukt wel. “We baseren ons op een bestaand spel. In dat spel moeten de spelers een virus verspreiden, wij draaien dat om. In het onze moet je het virus indijken.”

Uiteindelijk won toch een ander team, het team California, dat een interactief en sensibiliserend spel had bedacht rond de twee dingen die het in Afrika goed doen: voetbal en verhalen.

© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio