Heldhaftige brandweerman trotseert vlammenzee: “Je voelt de hitte amper”

Print

Bij een zware brand in de Leuvense Blijde Inkomststraat zijn woensdagavond vijf mensen aan de dood ontsnapt. Op een hallucinant filmpje is te zien hoe een moedige brandweerman zijn eigen leven riskeert om een bewoner te redden.

Frederik De Ceulaer is nog maar een jaar in dienst, maar hij haalde koelbloedig een jonge vrouw uit haar brandende studio op de vierde verdieping. “Eens je daarboven staat, denk je niet na, maar trek je dat raam open en doe je gewoon je job. De dame was in paniek. Ze leek helemaal verstijfd van schrik. Ik moest haar bevelen op haar achterste te gaan zitten. Alleen zo kon ik haar in de kraan hijsen.”

In het filmpje lijkt De Ceulaer de vlammen wel aan te raken. “Maar dat is gezichtsbedrog. Je zit ook in zo’n dik brandwerend pak, en je draagt zulke zware handschoenen dat je de hitte nauwelijks voelt. Eens ze veilig beneden stond, moest ik snel weer naar boven om de anderen te redden.”

In totaal werden vijf bewoners geëvacueerd. Drie gewonden werden met ademhalingsmoeilijkheden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De oorzaak van de brand is intussen bekend. Er stond nog een pan op het vuur. Die zette het gebouw in lichterlaaie.

MEEST RECENT