"Idlib riskeert zelfde lot als Aleppo"

Een man maakt het vredesteken voor hij geëvacueerd wordt uit Aleppo. Foto: AFP

"Idlib riskeert zelfde lot als Aleppo"

Print

Zonder een staakt-het-vuren of een een politiek akkoord kan het in het Syrische rebellenbolwerk Idlib dezelfde kant opgaan als in Aleppo. Dat waarschuwt Staffan de Mistura, gezant van de Verenigde Naties (VN), voor Syrië. Een deel van de 50.000 overgebleven burgers in Aleppo worden naar die noordelijke stad geëvacueerd.

Gisteren ging de evacuatie van start van burgers en rebellen uit Aleppo. Die maakte deel uit van een akkoord dat een einde maakte aan de jarenlange gevechten in de Syrische stad. Ondertussen zijn daar al 3.000 mensen vertrokken.

Volgens De Mistura zitten nog zo"n 50.000 mensen vast in het oosten van Aleppo. Om die op een vlotte manier te evacueren, vroeg de VN-gezant om toestemming om meer waarnemers te mogen sturen. Die moeten er op toezien dat er geen vergeldingsacties plaatsvinden en dat de nodige hulp ter plaatse geraakt.

"Er zijn nog zo’n 50.000 mensen, onder wie 40.000 burgers, die naar West-Aleppo zullen vertrekken", legde De Mistura uit. "We moeten aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat zij niet "gestoord worden". De andere 10.000 - tussen 1.500 en 5.000 rebellen en hun families - worden naar Idlib geëvacueerd.

"Ik weet niet wat er in Idlib zal gebeuren", was De Mistura somber. "Maar als er geen staakt-het-vuren of politiek akkoord komt, zal de stad het volgende Aleppo worden."

MEEST RECENT