Capsugel in Zwitserse handen: 500 werknemers wachten af

Foto: VUM

Capsugel in Zwitserse handen: 500 werknemers wachten af

Print
Bornem -

De Amerikaanse investeringsgroep KKR verkoopt na amper vijf jaar zijn dochter Capsugel aan de Zwitserse biofarmagroep Lonza. De vijfhonderd werknemers in Bornem werden gisteren op de hoogte gebracht en wachten af. Veel veranderingen worden er niet direct verwacht.

Met ronkende verklaringen over “het potentieel voor de toekomstige groei” legde het Amerikaanse, beursgenoteerde Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) in 2011 liefst 2,3 miljard dollar cash op tafel om capsuleproducent Capsugel volledig over te nemen van Pfizer. Vijf jaar later strijkt de investeringsgroep zijn winst op.

Na recente ‘speculaties’ bevestigden zowel Capsugel als het Zwitserse Lonza gisteren immers dat KKR zijn dochter heeft verkocht. Lonza legt liefst 5,5 miljard dollar op tafel om heel de vanuit de VS geleide Capsugel-groep over te nemen. In dat bedrag zit dan wel een herfinanciering van 2 miljard dollar aan schulden. Het in Bazel gevestigde Lonza verwacht de deal rond te krijgen tegen midden volgend jaar, mits de mededingingsautoriteiten akkoord gaan.

Waakzaam

Wereldwijd realiseerde Capsugel vorig jaar met zijn 3.600 werknemers een omzet van 1,007 miljard dollar (947 miljoen euro). Lonza was met zijn 9.800 werknemers goed voor 3,8 miljard Zwitserse frank (3,53 miljard euro). Capsugel is al vijftig jaar in Bornem gevestigd en produceert daar één vijfde van de zowat 200 miljard capsules die Capsugel jaarlijks wereldwijd aanmaakt.

Op een bijzondere ondernemingsraad werd de overname donderdag meegedeeld. Volgens LBC-secretaris Caroline Segers is het voor de 350 arbeiders en 150 bedienden en kaderleden koffiedik kijken wat de toekomst zal brengen. “We zijn waakzaam. KKR was gewoon een financiële groep. Lonza is daarentegen een toeleverancier van farmaceutische en biotech-ingrediënten, maar was tot dusver noch klant noch concurrent.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio