Antwerpen zet flitsboetes voorlopig ‘on hold’

Foto: rr

Antwerpen zet flitsboetes voorlopig ‘on hold’

Print

Het parket van Antwerpen maant de politiediensten aan om geen nummerplaten meer na te trekken in de Kruispuntbank Voertuigen, zolang de politie niet over de vereiste machtiging van de Privacycommissie beschikt. Het parket wil daarom ook dat alle bestaande flitsboetes voorlopig on hold worden gezet.

Het Hof van Cassatie heeft een bom gelegd onder de vervolging van snelheidsovertredingen. Het Hof verbrak een aantal veroordelingen van snelheidsovertreders, omdat de politie hun identiteit had achterhaald door de nummerplaatgegevens na te trekken in de Kruispuntbank Voertuigen van de Dienst Inverkeerstelling Voertuigen (DIV). Volgens het Hof waren die opzoekingen onwettig, omdat de politie niet blijkt te beschikken over een machtiging van het Sectoraal Comité van de Privacycommissie.

“Het is zonneklaar dat het Hof stelt dat politiediensten over die machtiging moeten beschikken om toegang te krijgen tot de persoonsgegevens in de Kruispuntbank Voertuigen”, schrijft substituut Anne De Groof van de sectie Verkeer van het parket van Antwerpen aan de politie. “De politiediensten hebben op dit ogenblik deze machtiging niet en het is ze op dit ogenblik niet toegelaten de DIV te raadplegen teneinde persoonsgegeven te achterhalen. Mag ik u verzoeken dit strikt op te volgen en geen raadplegingen bij de DIV meer uit te voeren.”

Het Antwerps parket dringt er bij de politie dan ook op aan om in geen geval nog opzoekingen te verrichten in de databank. Meer nog, het parket wil voorlopig alle dossiers waarin gebruik is gemaakt van gegevens van de Kruispuntbank Voertuigen on hold zetten. Voorlopig wordt ook geen kopie van proces-verbaal met antwoordformulier overgemaakt aan de werkelijke bestuurder tot is uitgeklaard wat er met de hangende zaken moet gebeuren.

Stekeblind

De wegpolitie in Antwerpen reageert geschrokken op de richtlijn van het parket. “Dat de flitsboetes even blijven liggen, kan ons niet schelen”, zo klinkt het. “Maar dat onze patrouilles ook geen nummerplaten kunnen opvragen voor ze overgaan tot een fysieke controle of interceptie is in tijden van terreurniveau 3 gewoon waanzin. Zo maak je de politie stekeblind.”

Vakbondsman Vincent Houssin (VSOA) hoopt dat de politiek snel een oplossing biedt. “Eigenlijk is het waanzin dat de politie over machtigingen moet vragen om databanken te raadplegen”, zucht hij. “Maar ik hoop dat die machtiging er nu snel komt. Aan de collega’s op het terrein zeg ik: als je veiligheid in het gedrang zou kunnen zijn, doe dan toch maar een beroep op de Kruispuntbank Voertuigen van de DIV. Ik kan me niet voorstellen dat ze politiemensen daarvoor in de cel gaan stoppen.”

Bij de Antwerpse politie zegt men geen nieuwe instructies te hebben gekregen van het parket. “We doen ons werk gewoon zoals we dat altijd al deden”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Als het nodig is, zullen onze mensen de nummerplaatgegevens opvragen.”

MEEST RECENT