© Herman Ricour

Eigenaars oldtimers spannen rechtszaak aan voor eerste boete lage-emissiezone

Op 1 februari 2017 worden de Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever lage-emissiezone. Die maatregel treft heel wat oldtimers, want enkel voertuigen ouder dan 40 jaar kunnen een toelating tegen betaling krijgen om de LEZ binnen te rijden.

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Wie onder meer niet in aanraking komt om de lage-emissiezone binnen te geraken, zijn oldtimers die nog geen veertig levensjaren op hun teller hebben staan. En dat stuit de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) tegen de borst. “We zijn hier al twee jaar over aan het onderhandelen met de stad Antwerpen, maar daar houden ze het been stijf. Voertuigen jonger dan 40 jaar mogen de LEZ niet binnen, tenzij er een boete wordt betaald. Eigenlijk wordt er dus een verdoken verkeersbelasting opgelegd”, zegt Peeter Henning, CEO van de BFOV.

De federatie pleit voor een uitzondering voor oldtimers. “We zijn absoluut voor de LEZ en hebben er geen probleem mee om van maandag tot vrijdag overdag de stad niet in te rijden. Maar we willen dat er een uitzonderingsmaatregel komt voor evenementen en bijvoorbeeld voor een bezoek aan de garage voor onderhoud. Die uitzondering wordt in andere steden wel gemaakt. In Brussel bijvoorbeeld. Daar wordt in 2018 ook een LEZ ingevoerd, maar zij gaan wel een uitzondering maken voor oldtimers vanaf 30 jaar oud. Dat zijn ze in Antwerpen niet van plan en dus zullen we bij de eerste GAS-boete die tegen een oldtimer wordt uitgeschreven, gerechtelijke stappen nemen”, zegt Henning.

schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) zegt begrip te tonen voor de BFOV. “Maar het is niet de stad Antwerpen die hiervoor verantwoordelijk is. Deze regelgeving is opgenomen in een Vlaams decreet. Als stad kunnen wij daar niet veel aan doen. Mensen die in het bezit zijn van een oldtimer jonger dan 40 jaar kunnen wel een dagpas kopen. In totaal kunnen ze acht dagpassen op een jaar kopen. Op die manier kunnen ze dus wel deelnemen aan oldtimerevenementen in de binnenstad.”

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen