R. Antwerp FC houdt pleidooi voor levenslange stadionverboden

Foto: Photo News

R. Antwerp FC houdt pleidooi voor levenslange stadionverboden

Print
Deurne -

Het clubbestuur van voetbalclub Antwerp wil dat er kordater opgetreden wordt tegen supportersgeweld. De club wil strengere straffen voor baldadige supporters en meer middelen om ze af te dwingen. “In Engeland worden levenslange stadionverboden opgelegd, het geweld in de stadions is daar uitgeroeid.”

Het gaat niet de goede kant uit met het gedrag van een minderheid van de Antwerp-aanhang. De teller van het aantal stadionverboden staat dit jaar al op 160 supporters, een forse stijging tegenover twee jaar geleden. Baldadige supporters bezorgden hun club de voorbije maanden ook een financiële kater. Zo werden de talrijke boetes uitgesproken omdat er voorwerpen – zoals aanstekers, bierbekers, flesjes en vuurwerk – vanuit de tribunes naar het veld werden gegooid.

Antwerp is het voetbalgeweld in eigen rangen beu. COO Yorik ­Torreele: “We willen voorgoed komaf maken diegenen die geweld plegen of voorwerpen vanuit de tribune gooien. Zulke zaken kunnen absoluut niet en moeten stoppen.”

Dat supporters op basis van de voetbalwet tot maximaal vijf jaar een stadionverbod kunnen krijgen, vindt Antwerp een onvoldoende. “Eigenlijk willen we dat er levenslange stadionverboden komen, zoals in Engeland ”, zegt Torreele. “We willen ook meer middelen voor de club. Zodat we de straffen die werden opgelegd effectief kunnen afdwingen. Want sommige supporters blijven hardleers en schenden hun sta­dionverbod.”

De voetbalcel van Binnenlandse Zaken wijst erop dat Antwerp sommige van haar supporters op eigen houtje kan weren. “Antwerp is een onafhankelijke organisatie”, klinkt het. “Ze kan perfect, aan de hand van informatie van stewards bijvoorbeeld, ­beslissen om sommige supporters geen ticketje of abonnement te geven. De voetbalwet aanpassen zodat levenslange stadionverboden kunnen worden uitgesproken, vergt enorme politieke wil. We weten niet of die er ­momenteel is.”

MEER VOETBALNIEUWS