© AFP

Arsenal lijdt dure nederlaag bij Everton na zinderende slotfase

Everton, met Romelu Lukaku in de basis en Kevin Mirallas als invaller, heeft Arsenal geklopt op de zestiende speeldag van de Premier League. Kopbaldoelpunten van verdedigers Seamus Coleman en Ashley Williams wisten de openingsgoal van Alexis Sanchez uit. Daar kon ook een zinderende slotfase niets meer aan veranderen.

wic

Arsenal kwam halfweg de eerste helft op voorsprong in Goodison Park uit een vrije trap uit een wel heel bizarre fase. Ashley Williams torpedeerde zowaar zijn eigen ploegmaat Idrissa Gueye, terwijl Phil Jagielka Arsenal-speler Francis Coquelin onderuit maaide. Het resultaat was een vrije trap net buiten de grote rechthoek. Daar wist Alexis Sanchez wel raad mee: de Chileen mikte de bal via het been van de onfortuinlijke Williams en een grabbelende Maarten Stekelenburg in doel.

De voorsprong van The Gunners was op dat moment verdiend, maar de nummer twee van de Premier League zakte naarmate de match vorderde helemaal weg. Everton begon te drukken en kreeg langzaamaan ook kansen. Niet via de in de basis gestarte Romelu Lukaku, wel via Aaron Lennon (net over). Op slag van rust kwam de thuisploeg dan ook langszij toen Seamus Coleman gepast opdook in de zestien en een voorzet van Gueye heerlijk in de hoek verlengde.

Uitgerekend Williams wordt nog de held

Na rust liet Mesut Özil nog een dot van een kans liggen, maar was het uiteindelijk toch de thuisploeg, met invaller Kevin Mirallas, die het laken naar zich toe trok. Everton ging drukken en Ashley Williams maakte zijn ongelukkige tussenkomsten van de eerste helft helemaal goed door de winning goal onhoudbaar in doel te buffelen op hoekschop, helemaal in de stijl van zijn treffer tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van Euro 2016. De match zou uiteindelijk nog een onwaarschijnlijke slotfase kennen - met onder meer een tweede gele kaart voor Jagielka - maar Everton hield de drie punten thuis.

Door de nederlaag verliest Arsenal drie belangrijke punten in de strijd om de koppositie in de Premier League. Morgen kan leider Chelsea op bezoek bij Sunderland al zes punten uitlopen op The Gunners, terwijl Liverpool op gelijke hoogte kan komen.