© EPA

Geen WK bobslee en skeleton in Rusland door dopingschandaal

Het wereldkampioenschap bobslee en skeleton zal in februari 2017 niet in het Russische Sochi plaatsvinden. Dat heeft de internationale bobsleebond (IBSF) dinsdag bekendgemaakt. De IBSF neemt de beslissing na de nieuwe dopingonthullingen aan het adres van Rusland.

“De IBSF vindt het in het licht van de recente dopingonthullingen niet opportuun om het WK in Rusland te organiseren”, laat de bobsleebond in een mededeling weten. “De focus moet tijdens het toernooi op de sport liggen en niet verschuiven naar extrasportieve discussies en beschuldigingen, die al dan niet terecht zijn. We erkennen dat de Russische bobsleebond enorm veel werk heeft verricht in de voorbereiding op het WK, maar in het huidige klimaat is het bijna onmogelijk de inspanningen van het organisatiecomité en de kwaliteit van het uitstekende Sanki Sliding Center te waarderen.”

Het Kremlin reageerde dinsdagavond alvast boos. “Het is een ongegrond en politiek besluit”, zei woordvoerder Dmitri Peskov.

Rusland staat nu al maanden in het middelpunt van een steeds uitdijend dopingschandaal. Vrijdag werd in Londen nog het tweede deel van het McLaren-rapport onthuld, waaruit bleek dat meer dan duizend Russische atleten uit een dertigtal sporten tussen 2011 en 2015 gebruik gemaakt hebben van een door de Russische staat georganiseerd programma om positieve dopingtesten te manipuleren.