© Margo Tilborghs

Natuurvriendenhuis krijgt ecolabel

De Berk krijgt Groene Sleutel

Het Natuurvriendenhuis De Berk in de Oude Baan in Essen heeft een Groene Sleutel ontvangen van Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen. Het vakantieverblijf kreeg er een in de categorie ‘vakantiecentrum’ en dit al voor het derde jaar op rij. De Groene Sleutel is een bewijs van extra zorg voor het milieu.

Margo Tilborghs

Op 12 maandag 12 december 2016 heeft Natuurvriendenhuis De Berk in Essen de Groene Sleutel ontvangen van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Toerisme Vlaanderen. "De Berk krijgt als enige De Groene Sleutel in de categorie ‘vakantiecentrum’ en dat al het derde jaar op rij", zegt Dries Everaerts, communicatiemedewerker van organisatie De Natuurvrienden. "De Groene Sleutel is een bewijs van extra zorg voor het milieu."

"De Berk in Essen is een Natuurvriendenhuis sedert 1934, een van de 1000 wereldwijd", zegt Everaerts. "De Natuurvrienden dragen de natuur hoog in het vaandel en daarom was het voor ons heel belangrijk om voor het enige Natuurvriendenhuis in Vlaanderen, naast het label ‘fietsvriendelijk logies’, nu ook het ecolabel Groene Sleutel te bemachtigen."

"Onze plannen voor de Groene Sleutel namen concrete vorm aan toen we een paar jaar geleden grote renovatiewerken startten", zegt Erna Suykerbuyk van Natuurvriendhuis De Berk. "Bij die verbouwing kozen we systematisch voor natuurvriendelijke materialen. Zo draagt het meubilair het FSC-label (d.w.z. dat het hout uit duurzaam beheerde bosbouw afkomstig is) en gebruikten we natuurproduct kurk als vloerbedekking in de kamers, op de gang en in de zithoek. Ons vakantiehuis voert een zuinig water- en energieverbruik, bijvoorbeeld door LED-verlichting, douches en toiletten met minder waterverbruik en een elektronisch gestuurd verlichtings- en verwarmingssysteem dat per kamer voor een optimaal energiebeheer zorgt. We zetten ons in om afval te minimaliseren en te sorteren."

"De medewerkers van De Berk zijn zich bewust van het belang van natuurvriendelijke en energiebesparende maatregelen. Iedere medewerker wordt regelmatig opgeleid om mee zorg te dragen voor het milieu en krijgt een persoonlijk overzicht van waar hij of zij in zijn functie op kan letten", licht Suykerbuyk verder toe. "Tot slot vragen we ook een kleine inspanning van onze gasten: help het afval te sorteren, ga zuinig om met water en elektriciteit, laat niet te veel lichten branden op je kamer, hou deuren dicht,… Kortom, denk aan het milieu!"

Info: De Berk

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio