© Photo News

Als het aan Standard ligt, winnen de Rouches gestaakte Waalse derby met 0-5

Standard Luik heeft zich dinsdag voor een Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie Betaald Voetbal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verantwoord voor het gedrag van zijn supporters tijdens de Waalse derby in en tegen Charleroi op 4 december. De match van de zeventiende speeldag in de Jupiler Pro League werd na 68 minuten en bij een 1-3 tussenstand definitief gestaakt door scheidsrechter Serge Gumienny.

De partij in het Stade du Pays werd in de tweede helft tot twee keer toe tijdelijk stilgelegd, nadat supporters van Standard Charleroi-doelman Penneteau bekogelden met aanstekers en er ook bommetjes in zijn buurt ontploften. Gumienny floot de match na een korte pauze telkens opnieuw op gang, maar na twee derde wedstrijd gooiden supporters van de Carolo’s een drinkbeker naar Standard-doelman Hubert. Daarna ging er ook een bommetje in zijn doelgebied af. Gumienny was het beu en floot de wedstrijd definitief af.

“Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd staakt na toepassing van de procedure bij verbaal geweld (spreekkoren) of bij wanordelijkheden buiten het speelveld, wordt de wedstrijd met forfaitcijfers verloren door de ploeg waarvan de supporters aan de basis liggen van de incidenten, of worden er geen punten toegekend indien de incidenten veroorzaakt werden door zowel de supporters van de thuisploeg als van de bezoekende ploeg”, stipuleert artikel 1917.3 van het Bondsreglement. In die zin vraagt Standard de “strikte toepassing” van het reglement.

“Enkel Charleroi verantwoordelijk voor definitieve stillegging”

“Standard is immers verantwoordelijk voor de tijdelijke stilleggingen, Charleroi voor de definitieve. En dus moet Charleroi volgens de regels een forfaitnederlaag lijden en worden de drie punten aan Standard toegekend”, stelde Grégory Ernes, advocaat van de Rouches. “Bovendien schrijven de FIFA-reglementen voor dat de stadionverantwoordelijke van de thuisploeg in eerste instantie verantwoordelijk is voor het gedrag van alle supporters in het stadion. In dit geval is Charleroi dus ook aansprakelijk voor incidenten met supporters van Standard.”

Standard vindt ook dat Gumienny de regels niet strikt heeft toegepast. Een ref moet volgens het reglement drie fasen doorlopen voordat hij een match mag stilleggen (art. 813 KBVB). “De supporters van Standard hebben twee waarschuwingen gekregen. We waren fase twee voorbij. Vervolgens hadden ook de supporters van Charleroi gekalmeerd moeten worden, maar de ref legt de partij meteen stil”, merkte Ernes op.

Rouches zeggen ook akkoord te gaan met tussenoplossing

Standard kan zich wel vinden in een tussenoplossing waarbij de match vanaf de 69e minuut voortgezet wordt. “Zo heeft de UEFA het in drie gevallen opgelost en ook de Nederlandse voetbalbond deed het al. Dit is een goede optie om een leemte in het bondsreglement op te vullen. Het reglement is in dit dossier immers niet duidelijk toepasbaar”, aldus Ernes, die ook verwees naar de “provocerende rol van Penneteau”. De Charleroi-doelman gooide een aansteker weg richting het bezoekersvak.

De Rouches waarschuwden bovendien voor de gevolgen van de uitspraak van de Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie. “Als Charleroi niet gestraft wordt, creëert dat een gevaarlijke precedent. Charleroi stond immers achter. Supporters kunnen zich dan zomaar misdragen om de nietigheid van de uitslag uit te lokken”, verklaarde Pierre Lochte, juridisch directeur van Standard.

Charleroi: “Kiezen tussen pest en cholera”

Sporting Charleroi pleit er dan weer voor om geen punten toe te kennen aan de Carolo’s en Standard Luik. “Een basisprincipe in de rechtspraak is dat hij die begint gestraft moet worden”, zei Jean-Philippe Mayence, advocaat van Charleroi. “Nog voor de match van start ging, werd doelman Penneteau al met vuurpijlen bekogeld. De supporters van Standard wilden hem schrik aanjagen. Waarom is dat niet opgenomen in het rapport van Gumienny? Nochtans raapt de lijnrechter een vuurpijl op. Penneteau geeft tijdens de stillegging aan dat hij bang was, hij was niet meer in staat om te spelen. Zodra iemand op een voetbalveld in gevaar is, moet een match stilgelegd worden. Wat moet er nog gebeuren voor er een drama plaatsvindt? Bovendien kan er geen reactie volgen van de supporters van Charleroi, want de match zou al stilgelegd zijn”, opende Mayence de debatten. “Het bondsreglement is hier niet toepasbaar, de regels (art. 1917) laten immers ruimte voor interpretatie. Ofwel geef je geen van beide ploegen punten, ofwel ga je op zoek naar de ploeg die de grootste schuld draagt in de stillegging van de match. Zonder discussie was het gedrag van de Standard-supporters ernstiger. Het is eigenlijk kiezen tussen de pest en cholera.”

Mayence roept de commissie dan ook op om inventief te zijn. “Dat is geen makkelijke opgave. Je kan de match bijvoorbeeld laten herspelen. Maar wij pleiten er in eerste instantie voor om geen van beide ploegen punten toe te kennen”, besloot de advocaat van Charleroi, die ook nog uithaalde naar de Rouches. “Bij Standard is het een collectief probleem, dat blijkt uit de beelden. Bij Charleroi gaat het om individuele gevallen, de club doet er alles aan om die individu’s te identificeren en te vervolgen. Standard kent een probleem met de identificatie van zijn delinquente supporters.”

MEER OVER Standard de Liège

MEER OVER VOETBAL