© Shutterstock

Telecombundels in België stijgen in prijs en vaak duurder dan de buurlanden

Telecombundels met vaste telefonie, internet en televisie zijn in België gemiddeld duurder geworden ten opzichte van vorig jaar en zijn ook meestal duurder dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit een jaarlijkse vergelijkingsstudie van telecomregulator BIPT. Vooral Frankrijk is vaak een stuk goedkoper.

adm

In de prijsvergelijking van die zogenaamde triple play-bundels staat België -afhankelijk van het profiel van de gebruiker- telkens op de laatste of voorlaatste plaats. De verschillen met Frankrijk zijn opvallend: een typische bundel met snel internet (30-100 Mbps) waarbij de klant 25 telefonische oproepen doet, kost in België gemiddeld 64,81 euro versus 44,31 euro per maand in Frankrijk. Het verschil is nog groter bij de supersnelle verbindingen van minstens 100 Mbps, maar die zijn in Frankrijk nog steeds niet overal beschikbaar.

Voor Quadruple-play (triple play plus een mobiel abonnement) zijn de prijzen in België gemiddeld tegenover de buurlanden. En ook voor de tariefplannen voor mobiele telefonie, zowel abonnementen als prepaid-kaarten, scoort ons land gemiddeld.

Voor mobiel internet voor tabletgebruikers is België nog steeds relatief duur. Het BIPT merkt wel dat de prijsverschillen tussen de buurlanden kleiner worden.