© BELGA

Deurwaarder eist 20.000 euro van kabinet Theo Francken

Het kabinet van staatssecretaris Theo Francken heeft dinsdagnamiddag omstreeks 16.30 uur een gerechtsdeurwaarder over de vloer gekregen. Dat bezoek is er gekomen omdat Francken nog steeds weigert om een visum te verlenen aan een Syrische familie. De deurwaarder heeft ook een bevel tot betalen van 20.000 euro. De federale regering onderzoekt intussen of ze de dwangsommen kan laten blokkeren.

Jeroen De Bodt, Jef Poppelmonde

De rechtbank legde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een dwangsom op van 4.000 euro per dag zolang hij weigert de uitspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen na te leven, die stelt dat hij een humanitair visum moet geven aan een Syrisch gezin.

De uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep, die dat bevestigde, werd vorige week donderdag betekend. Intussen is de totale dwangsom dus opgelopen tot 20.000 euro.

Francken zei eerder al dat niet van plan is om te betalen. Hij zei naar de beslagrechter te zullen trekken als de deurwaarder beslag wil leggen op goederen in zijn kabinet.

Blokkeren

Op hetzelfde moment zei premier Charles Michel in de Kamer dat de federale regering onderzoekt of ze de dwangsommen voor het niet afleveren van een visum aan het Syrisch gezin uit Aleppo kan kantonneren, of anders gezegd kan laten blokkeren.

Michel herhaalde dat de regering de rechtsstaat volledig zal respecteren, “maar wij zullen onze juridische middelen gebruiken zoals elke burger kan”.