© Kioni Papadopoulos

Antwerpen denkt (nog) niet aan zendertjes in fietsen

Mechelen en Willebroek pakken vanaf begin volgend jaar, als eerste in Vlaanderen, uit met een antidiefstalsysteem in fietsen. De stad Antwerpen heeft nog geen gelijkaardige plannen, maar kijkt wel met interesse naar het systeem dat in het zuiden van de provincie wordt uitgerold.

Jonas Rosquin

Inwoners van Mechelen en Willebroek kunnen binnenkort voor 25 euro hun fietsen uitrusten met zendertjes tegen fietsdiefstallen. Verspreid over het grondgebied komen er vlakbij bewakingscamera’s twintig locators in voetpadkasten, die een signaal opvangen wanneer er een gestolen fiets met een ingebouwd zendertje passeert.

Het Antwerpse stadsbestuur heeft in samenspraak met de lokale politie eerder al gelijkaardige traceertechnologieën onder de loep genomen, zoals de lokfiets. Voorlopig zijn er nog geen concrete plannen om zulke systemen te implementeren.

“Er zijn voorlopig nog te veel praktische bezwaren en onduidelijkheden”, zegt Philippe Beinaerts, woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever. “In een grote stad als Antwerpen met veel fietsers, zouden op termijn al ras enkele tienduizenden zenders in omloop kunnen zijn. Dat zou kunnen leiden tot enkele honderden meldingen en die kan de politie niet allemaal tegelijkertijd behandelen.” Daarnaast ziet Beinaerts ook juridische bezwaren, bijvoorbeeld wanneer getraceerde fietsen worden meegenomen buiten het Antwerpse grondgebied.

Niettemin gaat Antwerpen het experiment in Mechelen en Willebroek met interesse volgen. “Als uit de resultaten zou blijken dat het systeem een succes is, zullen we dit verder bekijken.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio