© BELGAIMAGE

Coalitie doodt IS-kopstukken die betrokken waren bij aanslagen Parijs

De anti-IS-coalitie heeft tijdens een luchtaanval op 4 december in het Syrische Raqqa drie kopstukken van de terreurorganisatie Islamitische Staat gedood, “die rechtstreeks betrokken waren bij aanslagen in het buitenland en de rekrutering van buitenlandse strijders”. Twee worden gelinkt aan de aanslagen in Parijs, één aan de terreurcel van Verviers in ons land.

tg

Volgens het Pentagon waren de drie “rechtstreeks betrokken bij aanslagen in het buitenland en bij de recrutering van jihadstrijders”. Ze werden vorige week al gedood bij een gerichte luchtaanval op Raqqa, in Syrië. Daarbij werd gebruik gemaakt van een drone, geladen met explosieven.

Volgens de eerste gerichten gaat het om Salah Gourmat en Sammy Djedou, die betrokken zouden geweest bij de aanslagen van Parijs, nu een jaar geleden. Bij de aanslagen in Parijs kwamen in totaal 130 mensen om het leven, waaronder 89 in muziekzaal Bataclan.

Salah Gourmat werd in 2014 in Frankrijk bij verstek veroordeeld tot 4 jaar cel omdat hij jihadstrijders ronselde.

De derde IS-strijder die werd gedood is Walid Hamman. Hij werd in België veroordeeld omdat hij deel uitmaakte van de terreurcel van Verviers die een aanslag in ons land plande. Tijdens het proces zat hij al in Syrië.

Volgens de Amerikaanse defensiewoordvoerder Peter Cook was het drietal op het moment van de aanval “samen aan het werk om aanvallen op doelen in het Westen te plannen en faciliteren”. Hun dood dateert al van enkele dagen geleden maar is nu pas officieel bevestigd.

Ook verdachte Charlie Hebdo gedood

Bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigen dat in in Syrië ook Boubaker el Hakim is gedood. Hij had nauwe banden met de daders van de aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Ook hij werd bij een drone-aanval in Raqqa omgebracht.

De 33-jarige Tunesiër Boubaker el Hakim was acht jaar geleden de leider van een netwerk van geradicaliseerde jonge moslims in Parijs, waar ook de broers Saïd en Chérif Kouachi deel van uitmaakten. Die schoten in januari vorig jaar twaalf medewerkers van Charlie Hebdo dood en verwondden er elf. Ze sloegen op de vlucht en werden twee dagen later in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.