© Shutterstock

Grote honger? Groenten vullen meer dan vlees

Razend veel honger, dan is het een goed idee om een gerecht vol peulvruchten klaar te maken. Uit een onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen, verschenen in het vakblad Food & Nutrition, blijkt dat de groenten je immers een voller gevoel bezorgen dan vlees.

vwh

Een team wetenschappers heeft ontdekt dat wie eiwitrijke groenten zoals bonen eet, in de loop van de dag minder eet dan mensen die dezelfde hoeveelheid eiwitten opnemen uit vlees. Die conclusie is gebaseerd op een - letterlijke - proef.

Minder calorieën

Een groep van 43 mannelijke vrijwilligers kreeg drie gerechtjes: het ene bestond hoofdzakelijk uit varkensvlees, de andere twee bevatten vooral bonen of kalfsvlees. Wat blijkt? De mensen die de maaltijden met veel bonen aten, namen bij hun volgende maaltijd gemiddeld twaalf procent calorieën minder op dan de deelnemers die vlees hadden gegeten.

Meer vezels

“Een eiwitrijke maaltijd die bestaat uit peulvruchten bevat aanzienlijk meer vezels dan de eiwitrijk voedsel zoals varkensvlees en kalfsvlees. Dat leidt er wellicht toe dat mensen die de groenten eten zich langer verzadigd voelen”, zegt hoofdonderzoekster Anne Raben.

MEER OVER Fit & Gezond