© EDA

“Antwerpen is Europees koploper in cocaïnegebruik”

Van alle onderzochte Europese steden wordt in Antwerpen het meest cocaïne gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) in totaal meer dan 50 steden in 18 Europese landen.

De studie probeert een beeld te geven van het druggebruik van 25 miljoen Europeanen via analyse van de stalen van het afvalwater. De resultaten van de SCORE Group in samenwerking met het EMCDDA werden dinsdag voorgesteld in Lissabon (Portugal).

Voor deze studie werden stalen van rioolwater onderzocht op de aanwezigheid van verboden producten (cocaïne, amfetamine, metamfetamine, xtc (mdma), ...) van Londen tot Nicosia en van Oslo tot in Lissabon. Bedoeling is een zicht te krijgen op het drugsgebruik van de inwoners van die steden, want de verboden stoffen worden via urine in het afvalwater geloosd en kunnen op die manier opgespoord worden.

In Antwerpen zijn er twee meetpunten: Antwerpen Z, een staalnamepunt voor het centrum van de stad, en Antwerpen D, voor de periferie. “Het blijkt dat de aanwezigheid van cocaïne vooral groot is in Antwerpen Z en dat komt allicht omdat daar meer discotheken, bars en uitgaansgelegenheden zijn dan in de periferie”, legt Liesbeth Vandam, criminologe bij het EMCDDA, uit. “Voor het gebruik van cocaïne staat Antwerpen helemaal bovenaan, nog voor Londen, Barcelona, Zürich en Brussel.”

“Uit het jongste EMCDDA-onderzoek blijkt dat metamfetamines die vroeger vooral in Oost-Europa in trek waren, vanuit Tsjechië en Slovakije naar Duitsland en Finland zijn opgerukt”, zegt Vandam. “Het gebruik van cocaïne ligt zeer hoog in België, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De drug MDMA rukt in zowat alle landen op, terwijl amfetamines dan weer veel gebruikt worden in het noorden van Europa.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio