© rr

Dubbele primeur

Murray en Kerber stoten Djokovic en Serena officieel van troon in 2016

De Internationale Tennisfederatie (ITF) heeft dinsdag de nummer één bij de mannen, de Schot Andy Murray, en de nummer één bij de vrouwen, de Duitse Angelique Kerber, bekroond tot “kampioenen van het jaar”.

Het is voor zowel Murray als Kerber de eerste keer dat hen deze eer te beurt valt. Murray won dit seizoen voor de tweede keer in zijn carrière Wimbledon, verlengde op de Spelen in Rio zijn olympische titel en nam vorige maand de nummer één-positie in het mannentennis over van de Serviër Novak Djokovic, na winst in de Masters.

Angelique Kerber onttroonde de Amerikaanse Serena Williams op nummer één en triomfeerde op de Australian Open en US Open.

Jamie Murray, de broer van Andy, en de Braziliaan Bruno Soares werden verkozen tot beste mannelijk dubbelpaar van het seizoen. Bij de vrouwen was die eer weggelegd voor de Franse tandem Caroline Garcia-Kristina Mladenovic.

Met rolstoeltennisser Gordon Reid werd nog een derde Britse tennisser bekroond. De Serviër Miomir Kecmanovic en de Russische Anastasia Potapova vielen in de prijzen bij de junioren.

Alle laureaten worden uitgenodigd hun prijzen in ontvangst te nemen in juni 2017 in Parijs tijdens Roland Garros.