© Photo News

Beste trainer van het seizoen

Michel Preud’homme krijgt de Trofee Raymond Goethals: "Veel van hem geleerd"

Michel Preud’homme (Club Brugge) heeft in Aalst de Trofee Raymond Goethals gekregen, als beste trainer van het jaar. Preud’homme won vorig seizoen de titel met Club Brugge en stond in de finale van de beker tegenover Standard. Francky Dury (Zulte Waregem) is en Felice Mazzu (Sporting Charleroi) eindigden ex aequo op de tweede plaats.

mawe

Sinds 2011 wordt de trofee jaarlijks uitgereikt aan de Belgische coach die het afgelopen jaar het best beantwoordde aan de figuur van Raymond Goethals, qua werk en gedrevenheid. Het gaat zowel om coaches in de Jupiler Pro League, bondscoaches of trainers van buitenlandse ploegen. De jury is samengesteld uit onder meer ex-bondscoaches en andere invloedrijke figuren uit de Belgische voetbalwereld. Het is de eerste keer dat Michel Preud’homme de prijs in de wacht sleept, vorig jaar ging de eer naar Hein Vanhaezebrouck.

De jury, met onder meer de zoon van Goethals, maakte vorige maand al de drie genomineerden bekend. Preud’homme was de favoriet: hij bezorgde Club Brugge de titel voor het eerst in elf jaar en speelde de bekerfinale.

De Champions League-campagne was met een nul op achttien in de groepsfase een bijzonder mager beestje en ook aan het bekeravontuur kwam er dit seizoen in Eupen al vroegtijdig een einde, maar voor de titel doen de Bruggelingen met een tweede plaats in de stand iets over halverwege het seizoen nog volop mee en laat net dat de reden zijn waarom MPH eind vorig seizoen besliste om er nog een jaar bij te doen in Brugse loondienst.

“Raymond was een echte meester in zijn vak"

“Dit brengt natuurlijk heel wat herinneringen naar boven, want Goethals was drie seizoenen mijn coach bij Standard”, vertelde MPH na de uitreiking. “Raymond was een echte meester in zijn vak en dus ook een van mijn voorbeelden. Ik heb veel van hem geleerd, methodes die ik nu nog altijd gebruik. Goethals wist zijn eigen team altijd perfect in te schatten, dat was zijn sterkte. Vervolgens liet hij de ploeg ook spelen met de kwaliteiten die voorhanden waren. Ook kwam hij altijd op voor zijn spelers en probeerde hij hen zo veel mogelijk te helpen”, aldus Preud’homme.

"Niet de belangrijkste prijs voor coaches"

Het trainerspalmares van de voormalige beste doelman van de wereld oogt intussen indrukwekkend. Naast titels en bekers in verscheidene landen stapelen ook de individuele trofeeën zich op. Zo kreeg hij in 2011 toen hij coach was van FC Twente in Nederland de Rinus Michels Award. Een jaar later werd hij bij Al Shabab Saoedisch Trainer van het Jaar en kreeg hij in eigen land de Guy Thys Award. De voorbije twee seizoenen sleepte hij telkens de prijs voor de Belgische Trainer van het Jaar in de wacht. Die eer viel hem in 2008 als Standard-coach voor de eerste keer te beurt.

“Op deze trofee heb ik dus echt wel lang moeten wachten”, lachte Preud’homme. “Een beetje vergelijkbaar met mijn relatie met Goethals destijds, die slecht was begonnen en pas na verloop van tijd verbeterde. Een trofee krijgen doet altijd deugd, zeker als je weet wie er hier allemaal in de jury zit. Voor mij is de trofee die de spelers jaarlijks aan de beste coach uitreiken echter de belangrijkste en die heb ik de voorbije twee seizoenen telkens gewonnen.”

Erelijst

2011: Eric Gerets (Marokkaanse Bondscoach)

2012: Peter Maes (Sporting Lokeren)

2013: Francky Dury (Zulte Waregem)

2014: Marc Wilmots (Belgische Bondscoach)

2015: Hein Vanhaezebrouck (AA Gent)

Preud’homme

Sinds september 2013 is Preud’homme coach bij Club Brugge. Hij volgde Juan Carlos Garrido op. Als speler was hij actief bij Standard Luik (1977-1986), KV Mechelen (1986-1994), Benfica (Portugal, 1994-1999). Hij werd 72 keer geselecteerd voor het nationale elftal.

Voor hij bij Club Brugge belandde, coachte hij al Benfica (technisch directeur 1999-2000), Standard Luik (2001-2002, technisch directeur van 2002 tot 2006), AA Gent (2008-2010), FC Twente (Nederland, 2010-2011) en Al Shabab (Saoedi-Arabië,2011-2013).

Vorig seizoen was het de tweede keer dat Preud’homme zijn team kampioen van België zag worden, in 2008 deed hij het al met Standard. De beker van België won hij met Gent in 2010 en met Club Brugge in 2015. Hij werd zowel in 2008 (bij Standard) als in 2015 en 2016 (bij Club Brugge) de Belgische Trainer van het Jaar.

© Simon Mouton

MEER OVER

MEER OVER VOETBAL