© Disney

Dit moet u weten over de nieuwe ‘Star Wars’-film

Zet u schrap voor hét cinemagebeuren van het jaar, want woensdag verschijnt de nieuwste ‘Star Wars’-telg in onze bioscopen. ‘Rogue One: A Star Wars Story’ zal wederom een flitsend science fiction-epos worden dat zijn weerga niet kent. Wij lijsten voor u vijf opmerkelijke feiten op die u (misschien) nog niet wist.

bap

‘Rogue One: A Star Wars Story’, geregisseerd door Gareth Edwards, volgt een groep rebellen die de plannen willen stelen van het nieuwe superwapen van de vijand, de ‘Death Star’. De cast bestaat uit onder meer uit Felicity Jones (Jyn Erso), Diego Luna (Cassian Andor), Donnie Yen (Chirrut Îmwe), Mads Mikkelsen (Galen Erso) en Forest Whitaker (Saw Gerrera). Benieuwd hoe dit epos zal aflopen, maar wij zetten alvast vijf opmerkelijke feiten over de film op een rijtje.

Eerste spin-off op groot scherm

‘Rogue One: A Star Wars Story’ mag zich de eerste ‘Star Wars’-film noemen zonder Romeins cijfer. Dit heeft een geldige reden, want de nieuwste toevoeging aan de franchise wordt als een ‘spin-off’ bestempeld, een film die zich dan wel in hetzelfde universum afspeelt maar met andere personages en een afwijkende verhaallijn. Opmerkelijk: het is de eerste live action spin-off die in onze cinemazalen verschijnt. Eerder was de animatiefilm ‘Star Wars: The Clone Wars’ in 2008 op groot scherm te zien.

Het verhaal speelt zich pal af in het midden van het ‘Star Wars’-universum en verweeft zowel de recente ontwikkelingen van de franchise met de oude films. De plot situeert zich voor ‘Star Wars: Episode IV - A New Hope’ en vijf jaar na de gebeurtenissen in de animatieserie ‘Star Wars Rebels’.

Geen C-3PO

De ‘Star Wars’-films staan telkens bol van de futuristische robots en dat is in ‘Rogue One’ niet anders. Zo zal de robot K-2SO zijn opwachting maken, van zijn stem voorzien door Alan Tudyk. Als men de naam van het technologische hoogstandje fonetisch in het Spaans uitspreekt, komt men tot ‘que tu eso’, wat vertaald wordt als ‘wat is dat?’. Helaas zullen de fans hierdoor voor het eerst afscheid moeten nemen van C-3PO, de iconische klungelige gouden robot die in de vorige zeven ‘Star Wars’-films gestalte werd gegeven door Anthony Daniels.

© Disney

Een western?

Om voor niet te veel ophef en lange wachtrijen te zorgen heeft Disney, het bedrijf achter de science fiction-films, de kopieën van de film voor de bioscopen onder een schuilnaam verstuurd. Verwijzend naar de John Wayne-western uit 1960 ‘The Alamo’ steken de producenten de roots van de reeks niet onder stoelen of banken. ‘Star Wars’ wordt vaak omschreven als ‘een western die zich afspeelt in de ruimte’.

Afscheid van John Williams

Iedereen kent wel het typische deuntje dat eensluidend bij de iconische filmreeks hoort. Maar met ‘Rogue One: A Star Wars Story’ zal de soundtrack voor het eerst niet worden verzorgd door John Williams. Michael Giacchino neemt de fakkel over.

Darth Vader

Misschien wel de grootste slechterik uit de filmgeschiedenis, Darth Vader, zal in ‘Rogue One’ te zien zijn. Uitkijken dus naar hoe de iconische ‘bad guy’ verder uitgroeit van tot de gevaarlijkste boef uit het heelal.

© Disney