© AG Vespa

Tuinders van ’t Gravinneke op zoek naar nieuwe grond

Samentuin ’t Gravinneke, de eerste van Borgerhout, gaat dicht. AG Vespa plant op de plek een nieuwbouwproject met een ondergrondse parkeergarage. De tuinders van ’t Gravinneke zijn op zoek naar een nieuw terrein.

karin vanheusden

Na het sluiten van samentuin De Wasserette in de Mellaertsstraat maakt nu ook samentuin ’t Gravinneke, tussen de Gravinstraat en de Gijselsstraat, zich klaar voor sluiting. AG Vespa plant tegen de zomer van 2017 te starten met een nieuwbouwproject op het terrein.

Aan de kant van de Gravinstraat komen zes appartementen met een ondergrondse parkeergarage, met de inrit aan dezelfde kant. Aan de andere kant, in de Gijselsstraat, komen vier eengezinswoningen. In het binnengebied komt een gemeenschappelijke tuin. Begin volgend jaar wordt op het terrein eerst een bodemonderzoek uitgevoerd.

Verhuis

Intussen zijn de gebruikers van samentuin ’t Gravinneke volop bezig met de opruim van het terrein. “We willen de serres, de watertonnen, het tuinmeubilair en enkele struiken graag onderbrengen bij andere samentuinen”, zegt Harriet van den Bosch. “De wilgen hebben we afgelopen weekend verplant naar Park Spoor Oost. Als ons materiaal, de planten en bomen een nieuwe thuis hebben, kunnen we nadenken wat er met ons zal gebeuren. Het doet natuurlijk pijn om na zeven jaar te moeten verkassen, maar dit wisten we al langer. We denken te zullen aansluiten bij een andere samentuin, bijvoorbeeld in Silsburg, in de Dambruggestraat, de Bretelwei of eventueel in de toekomstige samentuin in de Reizigersstraat.”

In de Reizigersstraat bereidt ’t Werkhuys een nieuwe samentuin voor. “Achter ’t Werkhuys is er een binnengebied, dat met ongeveer 25 op 35 meter, een aardige oppervlakte heeft”, zegt Minne Wouters van ’t Werkhuys. “Woonhaven gebruikt het terrein nog tot 2019 als werfparking. Over een klein gedeelte kunnen we wellicht al eerder beschikken. Als we van de stad de toestemming krijgen om een haag te verwijderen, willen we er zo snel mogelijk tijdelijke teeltbakken plaatsen. We hopen er samen met de buurt een nieuwe samentuin te ontwikkelen. Met de mensen van De Wasserette hebben we al een eerste gesprek gehad.”

Als ’t Gravinneke definitief sluit, resten Borgerhout voorlopig samentuin Bretelwei aan de Stenenbrug en twee samentuinen in samenwerking met de dienstencentra in de Fonteinstraat en de Drossaertstraat.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio