© AFP

Oerconservatief Rick Perry wordt nieuwe Amerikaanse minister van Energie

Donald Trump kiest voor Rick Perry als minister van Energie. Dat berichtten Amerikaanse media op basis van bronnen dicht bij het overgangsteam van de president-elect. De 66-jarige Perry was gouverneur van de staat Texas van 2000 tot 2005 en nam twee keer deel aan de Republikeinse voorverkiezingen.

Perry was een van Trumps uitdagers voor de Republikeinse nominatie bij de presidentsverkiezingen van dit jaar. In september 2015 gooide hij echter al de handdoek in de ring en sprak hij zijn steun uit voor mede-Texaan Ted Cruz. Hij noemde de kandidatuur van Trump toen “een kanker voor het conservatisme” en deed Trump zelf af als een “blaffende carnavalsact”. Toen in mei duidelijk werd dat Trump de Republikeinse kandidaat zou worden, kwam hij echter op zijn woorden terug.

Ook bij de verkiezingen in 2012 was Perry kandidaat. Zijn campagne wordt vooral herinnerd door de flater die hij beging tijdens een tv-debat in november 2011. “De drie departementen van de overheid die ik als president zal schrappen zijn: Handel, Onderwijs en .... wat is het derde nu weer? Het derde kan ik niet zeggen. Sorry. Oeps”, luidde het toen. Het departement dat hij vergat was Energie, het departement waar hij nu ironisch genoeg aan het hoofd van zal komen te staan.

Als gouverneur was Perry een voorvechter van de olieindustrie en stelde hij de klimaatverandering in vraag. Hij is ook betrokken partij bij de fel bekritiseerde aanleg van de Dakota Acces Pipeline, de oliepijpleiding van 1.886 kilometer lang die vier Amerikaanse staten doorkruist en olie transporteert van North Dakota, dat grenst aan Canada, naar het meer zuidelijke Illinois.

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016