© Dirk Vertommen

Hoogtechnologische zendertjes in strijd tegen fietsdiefstallen

Inwoners van Mechelen en Willebroek kunnen vanaf begin volgend jaar hun fietsen uitrusten met zendertjes tegen fietsdiefstallen. De aankoop ervan kost 25 euro, maar de eerste 250 worden aan de burger aangeboden voor 10 euro. “Dit is een primeur voor Vlaanderen”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Sven Van Haezendonck

De politiezone investeert 50.000 euro in het hoogtechnologisch volgsysteem. Op twintig locaties komen er locators in voetpadkasten in de buurt van bewakingscamera’s. Deze locators reageren op zendertjes die je kan inbouwen in fietsen. “Wanneer een fiets gestolen wordt en voorbij zo’n locator rijdt, kan je via de camera’s de tweewieler opsporen, zegt voorzitter Somers van de zone. “Zelfs als hij in een bestelwagen zit”, vult Willebroeks burgemeester Eddy Bevers (N-VA) aan.

Zo hoopt de politie het hardnekkig fenomeen van fietsdiefstallen aan te pakken. In Mechelen komen ze op strategische plaatsen in het centrum. Willebroek installeert er eentje in het centrum en vijf langs de invalswegen. Voor de start van het project begin volgend jaar heeft de politie alvast 280 zendertjes aangekocht. “Vandaag is de aankoop van een fiets algauw een investering van vele honderden euro’s. Daarom willen we ze graag ook aanbieden in samenwerking met fietshandelaars”, zegt Bart Somers nog.

Wie graag zo’n zendertje wil, kan vanaf 2 januari 2017 mailen naar politie@pzmewi.be

Lees woensdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio